College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

9 Augustus 2005

Standpunt CBG tav uitwisseling Fosamax en alendroninezuur generieken.

Sinds dit jaar zijn een aantal generieke formuleringen van Fosamax 10 mg en Fosamax 70 mg (alendroninezuur) geregistreerd in Nederland via een nationale procedure of een wederzijdse erkenningsprocedure (MRP). Het CBG is van mening dat Fosamax en alendroninezuur generieke tabletten zonder belemmeringen kunnen worden uitgewisseld bij gebruik volgens de goedgekeurde Productinformatie (SPC). MSD heeft echter bezwaar aangetekend tegen de registratie van de generieke alendroninezuur tabletten. De bezwaarschriften-procedures hiervoor zijn inmiddels gestart. Tevens is door MSD, vooruitlopend op een bezwaarschriften-procedure een verzoek tot een voorlopige voorziening ingediend bij de rechtbank in Haarlem. De zitting in de zaak CBG/MSD heeft plaatsgevonden op 28 juli j.l.. De uitspraak ten aanzien van dit verzoek wordt half augustus verwacht.

De basis van deze generieke registraties is 'essential similarity'. Ter ondersteuning van de aanvragen zijn bioequivalentiestudies overgelegd, waarbij gebruik is gemaakt van alendroninezuur urine excretiedata. Reden hiervoor is dat door de zeer lage absolute biologische beschikbaarheid en een snelle plasmaklaring, alendroninezuur plasmaspiegels dermate laag zijn dat een nauwkeurige bepaling hiervan niet mogelijk is. Ook bij de inschrijving van het innovatorproduct Fosamax is gebruik gemaakt van biobeschikbaarheidsstudies gebaseerd op alendroninezuur urine excretiedata.
Deze methode is in lijn met de Note for Guidance on Investigation of Bioavailability and Bioequivalence (CPMP/EWP/QWP/1401/98) van de EMEA. Voor generieke aanvragen geldt dat de ratio tussen 'Area under the Concentration time Curve' (AUC) en de maximum plasmaspiegel (Cmax) van de innovator en de generiek aan strenge eisen moet voldoen. Doordat het alendroninezuur vrijwel uitsluitend renaal wordt geklaard, verschaft de cumulatief uitgescheiden hoeveelheid in de urine adequate informatie over de hoeveelheid alendroninezuur die vanuit het maagdarmkanaal is geabsorbeerd, en is derhalve een robuuste maat voor de alendroninezuur plasma AUC. De Cmax wordt bepaald aan de hand van de maximum uitscheidingssnelheid in urine (Rmax). Deze Rmax kan iets minder nauwkeurig worden bepaald dan de plasma Cmax. Daarom zijn er additioneel vergelijkende in vitro dissolutieprofielen bij verschillende pH's overlegd. Aangezien alle tabletten binnen 15 minuten vrijwel volledig uiteengevallen en opgelost waren, zowel bij hoge als lage pH, is het aannemelijk dat alle alendroninezuur in oplossing zal zijn in het voor absorptie belangrijke gebied. Er zijn geen hulpstoffen in de tabletten aanwezig waarvan bekend is dat deze de absorptie beïnvloeden. Verschillen in relatie tot de alendroninezuur Cmax zijn dus onwaarschijnlijk. Hiermee is voldoende informatie verkregen om de generieke alendronaten te registreren op basis van bioequivalentie.
Een bekende bijwerking van Fosamax is lokale en oesophagale irritatie. Deze bijwerking was al bekend tijdens de ontwikkeling van Fosamax, maar de volle omvang van deze bijwerking werd pas duidelijk na inschrijving van Fosamax 10 mg. Uiteindelijk werd dit probleem opgelost door in de product informatie een waarschuwing op te nemen dat de gebruiker binnen een half uur na inname niet mag gaan liggen, om eventuele lokale en oesophagale irritaties en bijwerkingen te voorkomen en tevens het product te contra-indiceren voor patiënten met afwijkingen aan de slokdarm die de lediging van de slokdarm kunnen vertragen. Aangezien door het College geen relevante verschillen zijn geconstateerd tussen de in vitro dissolutie karakteristieken, de coating en de vorm van de tablet van de innovator Fosamax en generieke alendroninezuur tabletten, is het College van mening dat dezelfde waarschuwing adequaat is voor de generieke alendroninezuur tabletten. Naar de mening van het College kunnen Fosamax en alendroninezuur generieke tabletten zonder belemmeringen worden uitgewisseld.