Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 233

datum: 8 augustus 2005

Horecastrip Noordewierweg gesloopt voor woningen

Onteigeningsprocedure van panden kan starten

Het college heeft vandaag ingestemd met het bouwplan voor nieuwbouw op de Noordewierweg 8 t/m 14. De horecastrip zal dus gesloopt worden. Op deze plek komen 14 starterswoningen en 4 seniorenwoningen. Bovendien zal het pand Noordewierweg 16 worden gerenoveerd.

Onteigeningsprocedure

De gemeente Amersfoort heeft sinds vorig jaar al een voorkeursrecht op de drie panden op de Noordewierweg genomen. Dit betekent dat als de gebouwen te koop komen, de pandeigenaren hun gebouw eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Desondanks ziet het er niet naar uit dat de pandeigenaren van plan zijn de gebouwen aan de gemeente te verkopen. Indien aankopen niet lukt, start de gemeente een onteigeningsprocedure. Naar verwachting zullen de onteigeningsprocedures 85 weken in beslag nemen. De renovatie van de Noordewierweg 16 is niet gekoppeld aan de nieuwbouw en kan dus eerder plaatsvinden.

Bouwplan

Aan de Noordewierweg zijn 3 bouwlagen gepland waarin 14 starterswoningen een plek krijgen. Op het binnenterrein zijn vier ouderenwoningen gesitueerd. De marktprijs van deze woningen zal ongeveer 130.000 euro bedragen. Op het binnenterrein komen bewonersparkeerplaatsen. Deze zijn via de Tulpstraat bereikbaar. In een eerdere fase is ook gesproken over een speelplek voor kinderen op het binnenterrein, maar door het ontbreken van sociale controle is in overleg met de omwonenden besloten om de ruimte die overblijft te benutten als privétuin voor de aanliggende woningen. De voetbalkooi die nu op deze plek staat, wordt verplaatst naar een andere plek in de wijk. Het pand Noordewierweg 16 krijgt op de begane grond een detailhandelfunctie, maar wordt zo ingericht dat een woonfunctie in de toekomst ook tot de mogelijkheden behoort. Het bouwplan is opgesteld in overleg met omwonenden.

Hotspot

De gemeente heeft de Noordewierweg binnen de campagne Veilig op straat aangewezen als hotspot. Deze plek wordt door bewoners ervaren als een onveilige straat. Het gaat om de overlast van jongeren, het rijgedrag in auto's en op scooters en overlast van de horecastrip. De nieuwbouwplannen op de plek van de horecastrip is een van de maatregelen om de veiligheid en leefbaarheid op deze hotspot te verbeteren.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Concernstaf, campagne Veilig op straat, telefoon 033 469 43 69 of e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl

---- --