Gemeente Moerdijk


ONDERZOEKSRAPPORT RAADSVRAGEN

Het college heeft aanbevelingen gedaan om het proces van het aantal raadsvragen te verbeteren. Vorig jaar ging het om 972 individuele raadsvragen (inc. Subvragen).

Het registreren, uitzetten en beantwoorden van de raadsvragen betekent een behoorlijke aanslag op de ambtelijke capaciteit. Volgens het onderzoeksrapport heeft dit in 2004 250 uur gekost. Daarom heeft het college op 1 maart 2005 besloten een onderzoek te laten uitvoeren. In dit onderzoek worden een 9-tal aanbevelingen gedaan. Deze zijn enerzijds gericht op het college en de ambtelijke organisatie en anderzijds op de raad en de griffie.

De aanbevelingen zijn:

1. Het opzetten van een geavanceerd registratiesysteem/databank voor alle vragen vanuit (een deel van) de raad of individueel raadslid.
2. Het jaarlijks evalueren van de geregistreerde vragen.
3. Het uitvoeren van een toets op de raadsvraag voordat de vraag uitgezet wordt binnen de organisatie.

4. Het maken van (nadere) afspraken tussen raad en college over de wijze en kwaliteit van informatievoorziening richting de raad (invulling actieve informatieplicht); dit door middel van themabijeenkomst in het voorjaar van 2006.

5. Het maken van afspraken t.a.v. digitalisering van de informatievoorziening richting raadsleden en het op korte termijn
- officieel - in werking stellen van het RaadsInformatieSysteem (RIS).

6. Het besteden van aandacht aan het tijdig en compleet ter inzage leggen van commissie-/raadsstukken; betrachten van zorgvuldigheid en volledigheid.

7. Het herbevestigen van de afgesproken procedure met betrekking tot het stellen van individuele raadsvragen: alle individuele raadsvragen lopen via de griffie.

8. Het invoeren van een eenduidig proces voor het beantwoorden van de raadsvragen.

9. Het maken van structurele afspraken m.b.t. het betrekken van portefeuillehouders en het college bij de beantwoording van de raadsvragen.

Het gehoor geven aan bovenstaande aanbevelingen moet leiden tot een meer efficiënte en effectieve procesregie rondom het stellen, registreren en beantwoorden van raadsvragen.