Partij van de Arbeid


Vragen van het Lid Koenders (PvdA) over de affaire Khan en de uitlatingen van Oud Premier Lubbers


* Hoe beoordeelt U de uitlatingen van Oud Premier Lubbers in het Programma Argos van 9 augustus dat de CIA arrestatie van de Pakistaanse atoomspion heeft tegengehouden? Hoe verhoudt zich dit tot de beantwoording van eerder Kamervragen en Kamerbrieven inzake de affaire Khan? Zijn deze vragen correct en zo volledig mogelijk beantwoord terwijl nu het tegendeel het geval lijkt te zijn? Hoe heeft oud-premier Lubbers de informatie overgedragen aan andere bewindslieden en vervolgkabinetten?
* Op welke momenten en op welke wijze heeft de CIA met Nederlandse autoriteiten en inlichtingendiensten in contact gestaan over de affaire Khan? Kan daarbij zo veel mogelijk een chronologisch overzicht gegeven worden en tot op de dag van vandaag? Zijn er ministeriële werkgroepen geweest die zich gedurende de diverse kabinetten met de zaak Khan hebben beziggehouden? Is er daarbij gesproken over uitlevering cq beslissing tot vervolging? Wat is daarbij het oordeel geweest van de Regeringen van bondgenoten als het VK en de VS? Heeft de Nederlandse regering die beide regeringen geconsulteerd en is dat nog het geval?
* Is er overwogen om Khan na 1985 opnieuw te berechten of een onderzoek in te stellen? Zo nee, waarom niet? Welke exacte overwegingen speelden daarbij een rol? Is het opportuniteitsbeginsel toen terecht gehanteerd? Of was er druk vanuit de CIA en/of de Amerikaanse Regering? Is het juist dat hierover onenigheid bestond in het kabinet? Zo ja, welke onenigheid en op grond van welke argumenten? Waarom kon Khan in 1992 naar Nederland terugkeren?
* Kunt U opnieuw en gedetailleerd ingaan op het bericht in de New York Times van 26 december genaamd Nuclear Secrets Emerge ?
* Was de Nederlandse overheid inderdaad in 1975 al op de hoogte van de risico s die Khan opleverden voor proliferatie? Zo ja, wat is daar dan sindsdien mee gedaan?
* Hoe beoordeelde de Nederlandse regering de (on) wenselijkheid van Pakistan als atoommacht in het licht van de Koude Oorlog? Volgde men hierbij blind Washington?
* Wat is de stand van zaken m.b.t. het huidige uiterst kritische en actuele onderzoek naar de zaak Khan en zijn rol bij de huidige problemen ten aanzien van proliferatie inclusief Libië, Noord-Korea en Iran en eventuele terroristische netwerken? In hoeverre kan de geheime informatie uit de jaren 70 en 80 en de rol van de CIA daarbij dienstig zijn? Hoe beoordeelt U de Nederlandse verantwoordelijkheid daarbij?
* Hoe bekijkt U achteraf de niet verder vervolging van Khan en wat is Uw politieke oordeel daarover?
* Is het niet zinnig beslissingen als deze die direct verband houden met proliferatie aanhangig te maken bij de IAEA en hun oordeel bij de besluitvorming te betrekken?