De Nederlandse Bank


Het actuele getal: 3,7%
Nieuwsbericht

Datum leeg 09/08/2005

In de meest recente kwartalen zijn de rentebetalingen op effecten aan het buitenland opgelopen tot boven de EUR 4,5 miljard. Dit weerspiegelt het toegenomen bezit aan Nederlandse (kort- en langlopende) effecten in handen van niet-ingezetenen (per maart 2005 EUR 520 miljard).

Deze vergoeding komt, omgerekend naar een percentage, uit op circa 3,7% en ligt hiermee iets lager dan de vergoeding die banken bieden om lange deposito´s aan te trekken van huishoudens. Wanneer de effectenschuld wordt uitgesplitst naar overheid, banken en overige sectoren blijkt dat de Nederlandse overheid met gemiddeld 3,95% in het eerste kwartaal van 2005 iets meer moet betalen dan de banken, waarvoor het gemiddelde percentage op 3,58% uitkomt.

Het verschil in vergoeding wordt veroorzaakt doordat banken ook leningen afsluiten, in buitenlandse valuta´s, met een gemiddeld kortere looptijd (Britse pond en US dollar). Bovendien geven zij effecten uit in buitenlandse valuta´s waarvan de rente, zelfs bij langere looptijden, aanzienlijk lager ligt (Japanse yen en de Zwitserse frank). Daar staat tegenover dat het lenen in andere valuta's wisselkoersrisico's met zich meebrengt.