Gemeente Zevenaar


week 32, 9 tot 16 augustus

OPENBARE BEKENDMAKINGEN

VERGUNNINGAANVRAGEN

Ingekomen aanvraag reguliere bouwvergunning week 29/2005

Kerkstraat 48 Giesbeek, het intern verbouwen van de praktijk aan het huis

Ingekomen aanvraag lichte bouwvergunning week 30/2005 De Lindenhof 3 Zevenaar, het gedeeltelijk vergroten van de woning

Huygenslaan 57 Zevenaar, het vergroten van de woning

Ingekomen aanvraag lichte bouwvergunning week 31/2005

De Muggenwaard 20-370 Lathum, het plaatsen van 2 dakkapellen

Ingekomen aanvraag reguliere bouwvergunning week 31/2005

Mariëndaalseweg 15a Angerlo, oprichten van ballenvangers

Reisenakker 4 Zevenaar, plaatsen van prefab-units

Reisenakker 4 Zevenaar, het plaatsen van een hekwerk

Verleende sloopvergunning week 30/2005

Kerkstraat 21 Lathum, voor het slopen van een schuur

Verleende lichte bouwvergunningen week 30/2005

Arnhemseweg 11 Zevenaar, voor het plaatsen van drie dakramen

Verleende lichte bouwvergunningen met toepassing van artikel 19 lid 3 WRO week 30/2005

Verleende kapvergunning week 30/2005

Kerkstraat 27 Zevenaar, voor het kappen van 1 veldiep en 2 esdoorns.

Verleende reguliere bouwvergunning week 30/2005

Edisonstraat 88 Zevenaar, wijzigen van een kantoorgebouw

Muldershof 35 Zevenaar, tijdelijk plaatsen van een bevoorradingsdeur voor het laden en lossen

De ingekomen aanvragen liggen bij de balie Ruimte voor een ieder ter inzage. Tegen deze aanvragen kan geen bezwaar worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen wel hun zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar. Hierbij wordt opgemerkt dat een bouwvergunning moet worden verleend als aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

WERKZAAMHEDEN PARKEERRING
De werkzaamheden aan Parkeerring vorderen gestaag. Alle wegen, behalve de Molenstraat en de Oude Doesburgseweg zijn gereconstrueerd. Deze wegen zullen in de periode augustus - oktober aangepast worden:


- 8 tot 30 augustus: Molenstraat afgesloten voor alle verkeer. In verband met de afwikkeling van het openbaar vervoer zal het kruispunt Willem de Zwijgerlaan - Stationsstraat vooralsnog open blijven voor het verkeer.

- 29 augustus 23 september, Oude Doesburgseweg afgesloten voor alle verkeer. Het parkeerterrein Oude Doesburgseweg is zowel vanaf het Noordeinde als de rotonde Haspelstraat bereikbaar.

Aanwonenden en de aanliggende bedrijven worden schriftelijk geïnformeerd. Voor nadere informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de balie Ruimte, bereikbaar onder telefoonnummer 0316 - 595 550.

WERKZAAMHEDEN AAN HET SPOOR

Nabij overweg Stationsplein in Zevenaar worden in de nacht van zondag 14 augustus op maandag 15 augustus werkzaamheden uitgevoerd. Er worden twee lijmlassen vervangen (bij kilometrering 106.394). Het werk wordt uitgevoerd door Volker Stevin Rail & Traffic Services BV.

AANBIEDSTATION
Op het aanbiedstation aan de Didamseweg kunnen inwoners van de gemeente Zevenaar en van de gemeente Montferland afval brengen. Mensen van elders kunnen geen gebruik maken van deze voorziening. Elke bezoeker dient zich te kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Controles
Gebleken is dat regelmatig bewoners van elders hun afval bij het aanbiedstation willen brengen. Daarom gaan we regelmatige controles uitvoeren. Wij vragen uw begrip voor de mogelijke vertraging in het afhandelen aan de poort.

VERKEERSBESLUIT

Verkeersmaatregelen Kardinaal de Jongstraat Zevenaar Burgemeester en wethouders hebben besloten om - bij wijze van proef - voor een periode van 6 maanden éénrichtingsverkeer in te stellen in de Kardinaal de Jongstraat met de verplichte rijrichting van west naar oost (ingang W. de Zwijgerlaan). Tevens hebben zij besloten het bestaande stopverbod dat geldt van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur over de hele weglengte aan de noordzijde uit te breiden.
Deze maatregelen vormen een onderdeel van een totaalaanpak om de overlast van het halen en brengen van leerlingen door ouders per auto in de straat te beperken.
De bebording zal worden geplaatst begin september voor aanvang van het nieuwe schoolseizoen. Na een half jaar zal de verkeersmaatregel worden geëvalueerd.

Ter inzage
Voor het instellen van een parkeerverbod is een verkeersbesluit vereist als bedoeld in artikel 15 Wegenverkeerswet. Het desbetreffende verkeersbesluit ligt met ingang van 10 augustus 2005 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis van Zevenaar bij de balie van de sector Ruimte. Degene wiens belang rechtstreeks is betrokken bij dit besluit, kan daartegen binnen 6 weken na bekendmaking bezwaar maken bij burgemeester en wethouders.

ALGEMEEN PLAATSELIJKE VERORDENING ZEVENAAR:


* Vergunning voor G. Derksen, voor het organiseren van een buurtfeest op zaterdag 20 augustus 2005 van 18.00 uur tot 23.45 uur op het hofje aan De Weldscamp te Zevenaar ter hoogte van de huisnummers 12 en 14;

* Vergunning voor R. Bezemer, voor het organiseren van een buurtfeest op zaterdag 20 augustus 2005 van 17.00 uur tot 23.45 uur op de openbare weg in de punt van Schutstal te Zevenaar ter hoogte van de huisnummers 13 en 15;

* Vergunning voor Stichting JAZ, voor het innemen van een standplaats tijdens de wekelijkse markt op de vrijdagen 5 en 12 augustus 2005;

ALGEMEEN PLAATSELIJKE VERORDENING ANGERLO:


* Vergunning voor Commissie Jeugdvakantieweek Angerlo, voor het organiseren van de jaarlijkse Jeugdvakantieweek van 15 t/m 20 augustus 2005 in Angerlo;

VERKLARING VAN GEEN BEZWAAR:
Verklaring van geen bezwaar afgegeven aan Heli-Holland, voor het opstijgen en landen in een weiland nabij Bandijk nr.7 te Lathum en in een weiland nabij huize Wielbergen gelegen aan de Mariendaalseweg 21 te Angerlo op 16 september 2005 tussen 14.00 uur en 16.00 uur;

MINIMABELEID GEMEENTE ZEVENAAR 2005

Heeft u een laag inkomen of leeft u van een uitkering? De gemeente Zevenaar heeft diverse regelingen die u financiële ondersteuning kunnen bieden, zoals de regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen, de bijdrage voor sport en sociaal culturele activiteiten, de bijzondere bijstand, de langdurigheidstoeslag, de regeling duurzame gebruiksgoederen voor 65-plussers en de bijzondere bijstand voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Onderstaand vindt u informatie over de verschillende regelingen.


* Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen Op grond van deze regeling kunnen belastingplichtigen, die een inkomen op bijstandsniveau en een beperkt vermogen hebben, in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
De kwijtscheldingsregeling is van toepassing op de onroerende-zaakbelastingen, de afvalstoffenheffing (alleen het vaste tarief), het rioolafvoerrecht woningen en de hondenbelasting (alleen voor de eerste hond).
Elk verzoek om kwijtschelding wordt beoordeeld aan de hand van vastgestelde richtlijnen (inkomen in relatie tot kosten van bestaan). Bij de bepaling van het inkomen wordt niet alleen gelet op (vaste) inkomsten als loon, pensioen en sociale uitkering, maar ook op bijverdiensten, vakantiegeld, alimentatie en dergelijke. Voor de kosten van bestaan worden vaste normbedragen gehanteerd, verhoogd met een aantal uitgaven zoals zuivere huur (dus na aftrek van huursubsidie) en premie ziektekostenverzekering (alleen nominale premie en premie aanvullende verzekering).

Er wordt geen kwijtschelding verleend wanneer:


* het eigen vermogen (saldi bankrekeningen) boven de geldende norm ligt. Dit mag niet meer zijn dan het normbedrag voor kosten van bestaan en is dus beduidend lager dan de voor bijstand geldende vermogensnorm

* bij bezit van een eigen huis (en als er sprake is van een overwaarde)

* de geschatte huidige waarde van een auto meer bedraagt dan 2.269,--

* meer dan 136,-- per maand wordt besteed aan aflossing van schulden.

* Bijzondere bijstand voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten
Chronisch zieken, ouderen en gehandicapten hebben vaak verborgen kosten die verband houden met hun situatie. Indien u tot de doelgroep behoort, kunt u aanspraak maken op een vaste vergoeding. U hoeft niet aan te tonen welke extra kosten door u zijn gemaakt.

U kunt in het jaar 2005 in aanmerking komen voor een vergoeding wanneer:


* uw inkomen niet meer dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm bedraagt;

* u 65 jaar of ouder bent of u bent in het bezit van één van onderstaande bescheiden:

* een beschikking arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, Wajong en WAZ) met een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80% tot 100%
* een toekenningsbeschikking WVG-voorziening
* een toekenningsbeschikking periodieke bijzondere bijstand voor medische kosten

* een beschikking vrijstelling sollicitatieplicht op medische gronden

* een bewijs indicatiestelling door het RIO/CIZ voor een of meerdere vormen van AWBZ-zorg

* een gehandicaptenparkeerkaart

* een diabetespaspoort

* een verklaring van de huisarts/specialist waaruit blijkt dat er sprake is van een chronische ziekte handicap

Naast uw inkomen wordt uw vermogen (bezittingen minus schulden) ook getoetst. De vermogensgrenzen per 1 januari 2005 zijn:
- voor gehuwden/samenwonenden of alleenstaande ouders 10.210,--
- voor een alleenstaande 5.105,--.
Er wordt bij deze regeling geen rekening gehouden met vermogen in de vorm van een woning.

Hoe hoog is de bijdrage?

- Bij een inkomen op bijstandsniveau (100%) bedraagt de bijdrage 250,--

- Bij een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau bedraagt de bijdrage 200,--


* Bijdrage voor sport en sociaal culturele activiteiten (Welzijnsfonds)

De bijdrage is bedoeld om mensen die een inkomen op of iets boven bijstandsniveau hebben in staat te stellen om deel te nemen aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur en vorming. De bijdrage van 150,-- per gezinslid per kalenderjaar wordt verleend voor de navolgende kosten:


* contributies van sport, culturele en jeugdverenigingen binnen Nederland;

* entreegelden, abonnementskosten van zwembad het Lentebad;
* abonnementen van kranten, bibliotheek en schouwburg binnen Nederland;

* lesgelden / bijdragen voor de muziekschool, peuterspeelzalen, Volksuniversiteit en Triotheek binnen de gemeente Zevenaar;
* ouderbijdragen basisscholen en voortgezet onderwijs;
* de kosten van het gebruik van internet.

Naast bovengenoemde bijdrage van 150,-- per gezinslid, kunnen ouders of verzorgers van kinderen die deelnemen aan de door het Lentebad in Zevenaar en het zwembad Den Helder in Doesburg aangeboden particuliere zwemlessen voor de diploma's A en B aanspraak maken op een eenmalige bijdrage van maximaal 260,-- per kind.


* Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is een bijdrage in niet-alledaagse kosten. Bijzondere bijstand kan een uitkomst bieden als blijkt dat uw inkomen niet voldoende is om bepaalde kosten zelf te betalen. U kunt bijzondere bijstand aanvragen als het gaat om noodzakelijke kosten en als blijkt dat u de kosten nergens anders vergoed kunt krijgen. Te denken valt bijvoorbeeld aan: een bril, een gebitsprothese, eigen bijdrage gezinshulp, warme maaltijdvoorziening, speciale diëten etc.
Of u bijzondere bijstand krijgt en hoe hoog de bijdrage is, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden, uw inkomen en uw spaargeld (vermogen). Bijzondere bijstand is niet alleen bestemd voor mensen met een bijstandsuitkering of een ander (laag) inkomen, bijvoorbeeld een AOW-uitkering of een pensioen. Ook mensen met een hoger inkomen kunnen bijzondere bijstand aanvragen.


* Langdurigheidstoeslag
In de Wet werk en bijstand is vastgelegd dat personen die 60 maanden (5 jaar) of langer op bijstandsniveau hebben geleefd en ook 60 maanden of langer geen werk hebben gehad, jaarlijks een toeslag kunnen ontvangen. Dit geld is vrij besteedbaar, u hoeft het dus niet met een bepaald doel te gebruiken. Er zijn wel regels verbonden aan het toekennen van de langdurigheidstoeslag.

U komt hiervoor in aanmerking als:


* u tussen 23 en 65 jaar oud bent;

* u 60 maanden of langer geen werk gehad heeft;
* u op korte termijn geen uitzicht heeft op betaald werk;
* u voldoende heeft meegewerkt om werk te vinden;
* u een uitkering heeft op grond van de WWB, de ANW of een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de WAO, de WAZ of de Wajong naar een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 tot 100 procent;

* uw vermogen niet hoger is dan 10.210,-- (gezin/alleenstaande ouder) of 5.105,-- (alleenstaande).

De hoogte van de Langdurigheidstoeslag is voor:


* Gehuwden 466,--

* Alleenstaande ouder 418,--

* Alleenstaande 327,--


* Regeling duurzame gebruiksgoederen 65-plus Op grond van deze regeling, kunnen inwoners van de gemeente Zevenaar van 65 jaar en ouder, die tenminste 4 jaar een inkomen op bijstandsniveau ontvangen, in aanmerking komen voor een eenmalige vergoeding van 475,--.
Dit bedrag is bedoeld voor de aanschaf, vervanging of reparatie van noodzakelijke, duurzame gebruiksgoederen (er hoeft niet aangetoond te worden dat de genoemde kosten zijn gemaakt).

Aanvragen
Als u op grond van bovenstaande informatie denkt dat u in aanmerking komt voor een bijdrage van de in dit artikel genoemde regelingen, dan kunt u bij de balie van de sector Samenleving een aanvraagformulier verkrijgen. Een aanvraagformulier kwijtschelding kunt u ook opvragen bij de afdeling belastingen, telefoonnummer 0316-595301.

Vragen?
Twijfel niet en neem contact op met de balie van de sector Samenleving. Medewerkers staan u graag te woord. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 12.30 uur woensdagavond van 18.00 uur tot 19.30 uur. De balie is tijdens de openingstijden telefonisch bereikbaar via 0316- 595111.

Voor vragen over de Regeling kwijtschelding gemeentelijke belastingen kunt u rechtstreeks contact opnemen met de afdeling belastingen, telefoonnummer 0316-595301.

OUD PAPIER

In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis oud papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u plastic folies verwijderen? Papier van bedrijven wordt niet meegenomen.

datum
plaats
inzamelaar
Donderdag 11 augustus
Stegeslag, Roodwilligen
Van Gansewinkel
Donderdag 11 augustus
Stegeslag, Roodwilligen
Van Gansewinkel
Vrijdag 12 augustus
St. Martinus (buitengebied)
Van Mierle
Zaterdag 13 augustus
Ooy, Zuidspoor
Van Mierle
Zaterdag 13 augustus
Oud-Zevenaar
Van Mierle
Dinsdag 16 augustus
Schrijvershoek
Van Gansewinkel
Woensdag 17 augustus
Babberich
Van Gansewinkel
Woensdag 17 augustus
Babberich
Van Gansewinkel
Donderdag 18 augustus
Angerlo
Van Gansewinkel
Donderdag 18 augustus
Angerlo
Van Gansewinkel
Vrijdag 19 augustus
De Plataan
Van Mierle

MEER OUDEREN IN HET VERKEER: IETS OM REKENING MEE TE HOUDEN

Meer dodelijke ongevallen
65+-ers lopen per afgelegde afstand ruim twee keer zoveel kans als gemiddeld om in het verkeer gedood te worden, en de helft meer om ernstig gewond te raken. Kennelijk zijn bij ouderen vooral de gevolgen van een ongeval veel ernstiger: ouderen zijn kwetsbaarder. Een oudere kan fysiek domweg minder hebben en raakt bij dezelfde botsing ernstiger gewond dan gemiddeld, en zeker dan een 'elastische' jongere bestuurder.

Bij jonge bestuurders ligt dat precies andersom: die maken veel meer fouten maar zijn zelf wat minder kwetsbaar. Ze hebben echter per afstand vier keer zoveel doden en ook vier keer zoveel gewonden. Bij elkaar hebben ouderen dus wel een beetje gelijk als ze zeggen dat 'ze eerst maar eens naar die jongeren moeten kijken.'

Wat te doen ouderen
Ouderen kunnen zelf zorgen dat ze ook wat het verkeer betreft 'bij de tijd' blijven door eens een boekje over verkeersregels te bestuderen, eens een rijles te nemen of een BROEMrit te doen. Dat laatste is een speciale rit voor ouderen in de eigen auto. Een rij-instructeur kan u dan adviseren over uw rijstijl. Het is géén examen! Ook is het voor ouderen van belang dat ze hun routine op peil houden.

Wat te doen - overige verkeersdeelnemers
Andere, jongere weggebruikers zullen zich moeten realiseren dat er steeds meer ouderen op de weg zullen komen. Die ouderen kunnen nog best veilig rijden maar ze hebben daar wat meer tijd voor nodig. Dus is het een kwestie van begrip en fatsoen(!) om verkeer ook wat dat betreft een sportief samenspel te laten zijn.

Bron: Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, Email: rovg@prv.gelderland.nl, Website: www.rovg.nl

Naar Menu