Ingezonden persbericht


Nederlandse arbeidsmarkt maakt inhaalslag in Europa

Monster Employment Index stijgt met drie punten naar nieuw record

Amsterdam, 9 augustus 2005 - De kans op het vinden van een vacature is de afgelopen maand in Nederland fors gestegen. Nederland laat daarmee een inhaalslag zien ten opzichte van economische grootmachten als Engeland, Frankrijk en Duitsland. Dit is de voornaamste conclusie die getrokken kan worden uit de cijfers van de Monster Employment Index, de maandelijkse barometer voor de online arbeidsmarkt. De Index - een initiatief van Monster Worldwide, de moederorganisatie van Monsterboard.nl - kwam deze maand uit op 110 punten; drie punten hoger dan in de maand juni.

De Monster Employment Index berekent zijn gegevens op basis van circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina s van websites van bedrijven.

Hoogste piek
"Ondanks de economische stilstand van de afgelopen jaren, blijkt uit deze cijfers dat de arbeidsmarkt met een duidelijk herstel bezig is", aldus Marc de Vries, Managing Director van Monsterboard.nl. "De Index volgt een opwaartse trend die een half jaar geleden is ingezet en die nu in juli zijn hoogste piek heeft bereikt tot nu toe."

De groei van de Index deed zich gelden in alle beroepsgroepen. De grootste stijging deed zich voor bij de handwerk- en ambachtslieden, die na een dipje in juni nu zeven punten steeg naar 112. Ook in de lagere dienstverlening en commerciële beroepen (nu 111) en bij de parlementariërs, landbestuurders en leidinggevende beroepen (108) steeg de index fors, met zes punten.

Sterke groei beveiliging
De Vries: "Als wij inzoomen op recente cijfers van vacatureplaatsingen, dan zien wij opvallende stijgingen in de sectoren productie/industrie, reclame/marketing en sales. Opvallend is ook de stijging in de beveiliging. Daar steeg het aantal vacatureplaatsingen in de afgelopen drie maanden maar liefst 43% ten opzichte van de maanden ervoor. Niet geheel verwonderlijk in deze periode van maatschappelijke onrust."

De Monster Employment Index van Engeland, Frankrijk en Duitsland steeg eveneens, waarmee het Europese Index-cijfer de groeiende trend voortzette. Alleen in Zweden, waar veel bedrijven in juli gesloten zijn, was in deze maand een daling waar te nemen.

Inhaalslag
Vergeleken met de overige Index-landen heeft Nederland de afgelopen maanden wel een stevige inhaalslag gemaakt. Had Nederland in februari van dit jaar nog het laagste Index-cijfer van de vijf Europese landen, inmiddels voert het samen met Duitsland en Frankrijk de ranglijst aan. De Vries: "We mogen concluderen dat de arbeidsmarkt zich in Nederland goed ontwikkelt en dat we niet langer het slechtste jongetje van de Europese klas zijn. Dat kan een voorbode zijn voor economisch herstel."

/ / /

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt in vijf Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden (227 miljoen Europeanen). De barometer is een maandelijkse analyse naar de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio s en beroepsgroepen (conform ISCO 88 indeling). Meer dan 1.400 Europese representatieve carrièresites en HR secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van acht fulltime onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Monsterboard.nl gelooft sterk in het recht voor iedereen op een succesvolle en plezierige loopbaan en een effectief wervings- en selectieproces. Als Carrière Management Systeem zijn alle activiteiten er dan ook op gericht om de persoonlijke ontwikkeling en het wervings- en selectieproces te faciliteren. Op Monsterboard.nl staan momenteel circa 18.000 vacatures en circa 450.000 CV's. Per maand kent de site ruim 1.000.000 unieke bezoeken (juni 2005). Monsterboard.nl committeert zich aan de hoogst mogelijke zorgvuldigheid ten aanzien van het bewaren van de privacy van zijn gebruikers. Het privacystatement dat via www.monsterboard.nl/privacy te vinden is, geeft hier meer informatie over. Monsterboard.nl is onderdeel van het Monster Career Network dat in 1994 werd opgericht en inmiddels locale sites en vestigingen heeft in 23 landen. Monsterboard.nl is gevestigd aan de Rijnsburgstraat in Amsterdam. Er werken momenteel 100 mensen.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van alle Monster-sites in het Monster Career Network. Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.500 medewerkers in 26 landen (Nasdaq: MNST). Meer over Monster Worldwide is te vinden op: www.monsterworldwide.com.

Achtergrondinformatie (