Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 10-08-2005

reclassering nederland:
Mislukte taakstraffen niet altijd omgezet in gevangenisstraf

Een deel van de mislukte taakstraffen wordt door het Openbaar Ministerie niet omgezet in een gevangenisstraf. Dat stelt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland in AVRO's 1opdeMiddag. "Een taakstraf is een straf, die afgemaakt en uitgevoerd moet worden. We maken strenge afspraken. Eén keer te laat komen mag, maar na de tweede keer beschouwen wij de taakstraf als mislukt en sturen wij de zaak terug naar Justitie. Wij hopen dan dat die taakstraf dan alsnog wordt omgezet in een gevangenisstraf. Dat gebeurt, maar dat gebeurt ook in gevallen niet. (...) Het Openbaar Ministerie moet hierin heel consequent zijn en dat zijn ze niet. Dat vinden wij heel spijtig", aldus Van Gennip.

Aleid Wolfsen, oud-rechter en Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt dit absoluut onacceptabel. Wolfsen: "Vorig jaar nog hebben we minister Donner hierop aangesproken. Hij verzekerde ons dat iemand die zijn taakstraf ontloopt, altijd een gevangenisstraf krijgt. Dat klopt dus niet, hoor ik nu opnieuw. (...) Dat is absoluut fnuikend voor het gezag van de Reclassering en het gezag van de rechter”

Onderzoek
Wolfsen gaat minister Donner vragen om onderzoek te doen naar 300 taakgestraften die hun taakstraf niet of slechts gedeeltelijk hebben uitgevoerd. "We moeten bij die mensen kijken of het Openbaar Ministerie daadwerkelijk actie heeft ondernomen en alsnog een taakstraf heeft opgelegd. Daarbij moet er gekeken worden of deze mensen ook echt opgesloten zijn, want dat is ook nog maar de vraag," aldus Wolfsen.

Directeur Reclassering Van Gennip erkent dat er beter werk geleverd kan worden. Maar door bezuinigingen moet de reclassering roeien met de riemen die zij heeft. Van Gennip: "Als je meer aandacht kan besteden aan de taakgestraften, dan zal dat zeker een positieve invloed hebben op het teruglopen van de recidive-cijfers." Van Gennip krijgt bijval van PvdA-er Wolfsen. De PvdA zal om meer middelen vragen voor de reclassering.

Een zorgelijke ontwikkeling is de toename van het aantal taakstraffen die geëist en opgelegd worden voor steeds zwaardere delicten, zo vindt Wolfsen. "Het Openbaar Ministerie zou, volgens een oude afspraak, uiterst terughoudend moeten zijn bij het eisen van taakstraffen voor ernstige delicten. Toch horen we nog steeds dat officieren taakstraffen eisen voor zware mishandeling en zedendelicten. Ook leggen rechters een taakstraf op omdat ze geen cellen ter beschikking hebben. Dat is een verkeerde motivatie voor het opleggen van zo'n taakstraf.", aldus het PvdA-kamerlid.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal opgelegde taakstraffen met ruim 80% toegenomen. Door die enorme toename is er veel minder tijd voor individuele begeleiding vanuit de hoofdverantwoordelijke voor de uitvoering van de taakstraf, de reclassering.

Uitzending: woensdag 10 augustus om 14.00 uur op Radio 1.