Politie Groningen

Politie waarschuwt voor sieraden verkopers (10/08/05)

Provincie Groningen 10-08-2005 -

De politie waarschuwt inwoners van de provincie Groningen voor verkopers van sieraden. De afgelopen twee weken kwamen bij de politie uit verrschillende plaatsen in de provincie meldingen binnen over onbekenden die sieraden te koop aanbieden. De sieraden zijn vermoedelijk niet echt.

Maandag werden in Holwierde een man en een vrouw uit Roemenië door de politie aangehouden toen zij een voorbijganger sieraden trachtten te verkopen. Kort daarvoor waren over deze verkopers meldingen binnen gekomen uit Wirdum en Appingedam. Bij de verdachten werden goukleurige sieraden aangetroffen die na onderzoek nep bleken te zijn. De verdachten werden ingesloten, maar zijn inmiddels, na overleg met de Officier van Justite weer vrijgelaten. Ze kregen beiden een geldboete van 150 euro opgelegd.

Het is niet uitgesloten dat meerdere Oost-Europeanen zich in de provincie bezig houden met de huis-aan-huis verkoop van sieraden. De politie raadt mensen aan uiterst kritisch te zijn bij de aankoop van sieraden aan de deur en in ieder geval te vragen naar
echtheidscertificaten en/of te kijken naar ingeslagen goud- of zilvermerken. Daarnaast dienen verkopers van goederen in het bezit te zijn van een door de gemeente verstrekte ventvergunning. Het is raadzaam daar in voorkomende gevallen naar te vragen.