Productschap Margarine


10.08.2005

Deense DAKA bouwt fabriek voor biodiesel uit dierlijk vet

Het Deense DAKA a.m.b.a. wil nog dit jaar op het schiereiland Jutland een biodieselfabriek bouwen die jaarlijks 50.000 ton dierlijk vet (verkregen uit categorie 1- en 2-materiaal) kan verwerken.

In de zomer van 2004 had DAKA, eigendom van de Deense slachterijen en met name actief als producent van categorie 3-vleesmeel en bloedmeel en dierlijke vetten uit categorie 1- en categorie 2-materiaal, al een proeffabriek voor de productie van biodiesel uit dierlijk vet via een zelf ontwikkeld procédé in gebruik genomen. De ervaringen hiermee zijn zo positief, dat nu is besloten zo'n 17 miljoen euro in de bouw van een grootschalige productie-eenheid te steken. Voorjaar 2006 zou deze biodieselfabriek van start dienen te gaan.

Daka Bio-industries exporteert thans nog kleine hoeveelheden dierlijk vet dat als grondstof voor de productie van biodiesel wordt gebruikt.

Nadere informatie is hier te vinden.

Elders in Denemarken is men nog wat afwachtender wat betreft het nemen van initiatieven op het gebied van biotransportbrandstoffen. Een groep bedrijven zoals het Noorse olieconcern Statoil, de Deense coöperatie voor landbouwtoelevering DLG, het ingenieursbureau Ramb?ll en diverse landbouworganisaties heeft wel plannen om voor 800 miljoen kronen ( 106 miljoen) een biodieselfabriek te bouwen, maar wil pas starten met de bouw als de Deense regering de accijnsheffing geheel of gedeeltelijk beperkt.