Gerechtelijke organisatie

Voetballer veroordeeld wegens zware mishandeling

Rotterdam, 10 augustus 2005 - De rechtbank in Rotterdam heeft een Sparta-voetballer veroordeeld wegens zware mishandeling met voorwaardelijk opzet.

De rechtbank heeft op grond van de bewijsmiddelen (waaronder de ter zitting getoonde tv-beelden) vastgesteld dat verdachte tijdens een voetbalwedstrijd met hoge snelheid en met gestrekt been een Go Ahead Eagles-speler op het onderbeen heeft geraakt, juist toen het slachtoffer de bal had weggeschoten. Door deze actie op deze wijze uit te voeren heeft verdachte zich willens en wetens blootgesteld aan de aanmerkelijke kans dat hij niet de bal, maar het slachtoffer zou raken en dat hij het slachtoffer daardoor zwaar lichamelijk letsel (o.m. een gecompliceerde beenbreuk) zou toebrengen.
Daarbij neemt de rechtbank in aanmerking dat het naar algemene ervaringsregels, die ook bij verdachte als profvoetballer bekend mogen worden verondersteld, op zijn minst mogelijk, zo niet waarschijnlijk is dat het met een zo hoge snelheid en kracht, met een gestrekt been en met een geschoeide voet raken van andermans onderbeen leidt tot zwaar lichamelijk letsel. Verdachte heeft bovendien 10 jaar ervaring als voetballer en speelt inmiddels in het eerste elftal van Sparta. Deze ervaring moet hebben geleid tot groot inzicht in het spel en controle over verdachtes bewegingen. Daar steekt de gewraakte gedraging schril bij af. Ook dit draagt bij tot de conclusie dat verdachte met voorwaardelijk opzet heeft gehandeld.

De rechtbank acht dan ook zware mishandeling (met voorwaardelijk opzet) bewezen. De voetballer is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 200 uur met een proeftijd van twee jaar. Het OM had zes maanden voorwaardelijke hechtenis, met een proeftijd van twee jaar, en een werkstraf van 240 uur geëist.

LJ Nummer

AU0860

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 12 augustus 2005 Naar boven