Alles over duurzame kantoren in magazine en op cd-rom

Senternovem

Eerste exemplaar 'Unplugged - met het oog op de toekomst' naar FMN

Facility management is een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt, ook op het vlak van duurzame ontwikkeling. Het gaat daarbij om energiebesparing, maar ook om comfort van gebouwen, gezondheid en natuurlijk om kostenbesparing. Om de facility manager hierover te informeren, ontwikkelde SenterNovem een magazine met cd-rom, getiteld 'Unplugged - met het oog op de toekomst'. Het geeft een overzicht van huidige en toekomstige ontwikkelingen op dit vlak. Het eerste exemplaar werd onlangs door Henk Veneman van SenterNovem overhandigd aan de voorzitter van Facility Management Nederland (FMN), Hidde van der Kluit. Binnenkort valt het magazine met cd-rom bij alle FMN-leden op de mat.

8)'Unplugged' ontleent zijn naam aan de muziekwereld. Daar staat 'unplugged' voor minder energieverslindende versterking, terwijl de muziek er alleen maar beter door klinkt. Minder en toch beter is een term, die ook zeer van toepassing is op duurzaam bouwen. Waarom dat zo is, leggen deskundigen uit de verschillende bouwdisciplines, beleidsmakers en wetenschappers uit in deze uitgave van SenterNovem. 'Unplugged' belicht onderwerpen als integraal bouwen, duurzaam gebouwbeheer, hoe duurzame gebouwen de arbeidsproductiviteit kunnen bevorderen, de ontwikkelingen van de regelgeving op nationaal en Europees niveau en de laatste innovatieve technieken. FMN en SenterNovem: voorstanders van samenwerking
Tijdens de overhandiging wees Henk Veneman op het belang van samenwerking tussen FMN en SenterNovem. Het magazine en de cd-rom 'Unplugged - met het oog op de toekomst' vormen in zijn ogen daarvoor een uitstekende basis. Het magazine en de daarbij behorende cd-rom zijn de resultaten van een bundeling van kennis en ervaringen uit de dagelijkse praktijk.

Verslimming
Hidde van der Kluit (voorzitter FMN) gaf aan dat facility management, een vakgebied is dat sinds eind jaren tachtig in Nederland sterk in ontwikkeling is. Het is een vakgebied dat een breed terrein bestrijkt; huisvesting, beveiliging, services en middelen, energiebesparing en -inkoop, maar ook MJA's en duurzaam ondernemen horen daarbij. Voor de individuele facility manager is het praktisch onmogelijk om al die zaken op het vakgebied zelf te volgen. Van der Kluit acht het dan ook een taak van de vereniging om de leden over al die ontwikkelingen en onderwerpen goed te informeren. Onderlinge uitwisseling van kennis en ervaringen en samenwerking met andere organisaties zijn daarbij essentieel. Voor de FMN staat, volgens Van der Kluit, 'verslimmen' van het vak centraal. Juist daarom zoekt FMN vooral praktische instrumenten die bijdragen aan de verdere professionalisering. Dit initiatief van SenterNovem sluit volgens Van der Kluit perfect hier op aan.

In de praktijk
In het magazine wordt op aansprekende wijze verslag gedaan van de huidige stand van zaken en toekomstige ontwikkelingen rond de utiliteitsbouw. Het magazine biedt naast nieuws en feiten een diversiteit aan interviews.

Zo leggen de wetenschappers van de TU-Delft uit waarom we af moeten van de traditionele airconditioning en waarom dat ook nog lucratief kan zijn. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe de stand van zaken is rond EPA, EPC en EPBD. De opmerkelijke ontwikkeling van duurzame vastgoedfondsen is helder in kaart gebracht. Zo vertelt mevrouw Lilian de Bondt, eigenaresse van de HEMA in Cuijk, hoe en waarom ze voor een luchtverversinginstallatie met warmtepomp voor warmtewinning heeft gekozen. Projectontwikkelaar Hurks Bouw & Vastgoed legt uit waarom hij tien procent goedkoper werkt dan de concurrentie, die niet integraal bouwt. Hij vindt, zo blijkt uit het interview, een medestander in Leon Thier van Atelier Pro Architecten, die zich daarnaast een fervent voorstander toont van multifunctioneel bouwen. Energiecoördinator Hans Boon heeft een aanprekend verhaal over hoe het energiegebruik een vaste plaats op de facilitaire agenda van ING heeft gekregen. Dit en nog veel meer is allemaal terug te vinden in het magazine 'Unplugged - met het oog op de toekomst'.

Het magazine fungeert als smaakmaker voor de cd-rom. Honderden tools en tips, ruim 300 integrale rapporten en vele honderden links zijn erop terug te vinden. De opbouw van de cd-rom is zodanig dat de gebruiker zich op het internet waant. Via diverse menustructuren krijgt de lezer daarmee snel en direct toegang tot het onderwerp van zijn interesse. Daarbij is toegang tot het 'echte' internet niet uitgesloten: via allerlei links heeft de gebruiker de mogelijkheid om zich op het web verder te verdiepen. 'Unplugged' is te bestellen via publicatiecentrum@senternovem.nl onder vermelding van publicatienummer
1KPUB04.03.

Het magazine en de cd-rom zijn een activiteit binnen het SenterNovemprogramma 'Kompas, energiebewust wonen en werken'. SenterNovem voert dit programma uit in opdracht van het ministerie van VROM, Directoraat-Generaal Wonen. 'Kompas' heeft als doel een bijdrage te leveren aan de beoogde CO2-reductie van 3 megaton per jaar in 2010 (referentiejaar 1990). Daarbij ligt het accent op de implementatie van bedrijfszekere instrumenten.

Facility Management Nederland (FMN) is in Nederland de toonaangevende vereniging op het gebied van facility management. Het vakgebied betreft de integrale aanpak van huisvesting, services en middelen. De vereniging volgt ontwikkelingen die van invloed zijn op het vakgebied op de voet en houdt haar leden ervan op de hoogte. FMN draagt hiermee bij aan de professionalisering van het vak facility management en van zijn beoefenaren. Meer informatie over de FMN vindt u op www.fmn-vereniging.nl

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie.
Meer informatie en fotomateriaal kunt u verkrijgen bij:

Naam: J.A.J. Korbee
Functie: Programma adviseur
Telefoon: 030-2393759
E-mail: h.korbee@senternovem.nl
Internet: www.senternovem.nl/Kompas

www.senternovem.nl