Politiebond ACP

Regionale Actiecentra weer bij elkaar
Opgeladen terug van vakantie, kwamen op woensdagmiddag 10 augustus de Regionale Actiecentra (RACs) weer bij elkaar. In een volle zaal spraken zij met de voorzitters en medewerkers van de ACP, NPB en VMHP. Afgevaardigden uit 25 regios en diensten waren bij de bijeenkomst aanwezig. Onderwerp van gesprek: acties!

Na het grote succes van de Blauwe Belegering in Den Haag is het nu tijd om door te gaan met het organiseren van acties. Immers: het gewenste resultaat blijft vooralsnog uit. We zullen samen strijden voor goede en rechtvaardige regelingen voor de politiesector! Tijdens de bijeenkomst is de stand van zaken op verschillende themas besproken. Zo is de RACs gevraagd om in hun regio te inventariseren welke activiteiten en evenementen plaatsvinden in de periode van half september tot eind oktober. Wat zijn goede actievormen en momenten? We hebben gesproken over de tijdlijn en belangrijke data gemarkeerd. Ook zijn er verschillende actiemogelijkheden besproken en getoetst aan de juridische kaders waar wij ons als politie aan moeten houden. Want wij kunnen en mogen natuurlijk niet zo maar "de boel platgooien"

Binnenkort hoort u meer van en via het RAC in uw regio. Zodra er meer bekend is over wie, wat, hoe, waar en wanneer de acties van start gaan, dan wordt u hiervan op de hoogte gesteld. We hebben elkaar dit najaar weer hard nodig!

Ook de pers is geïnformeerd over de voortgang van de politieacties. Lees hier het persbericht:

Voorbereiding collectieve acties politiesector gaan onverminderd door

Op 23 juni jl hebben de drie politiebonden hun publieksvriendelijke acties afgesloten met een massale demonstratie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De opkomst bestond toen uit 10.000 actievoerende politieambtenaren, overwegend in eigen tijd. Het conflict handelt over de uitwerking van het sociaal akkoord en een nieuwe CAO.

Aangekondigd is dat de bondsbestuurders tijdens de maanden juli en augustus zouden proberen een aanvaardbaar resultaat te bereiken. Zo daarop tegen het einde van de maand augustus geen zicht op is, komen er harde collectieve acties vanaf de maand september.

De datum waarop de politiebonden die afweging zullen maken is vastgesteld op 31 augustus. Op dit moment is er in het geheel nog geen uitzicht op een aanvaardbaar resultaat. Omdat collectieve acties, zo die onvermijdelijk zijn, vanaf medio september gehouden zullen worden, is het noodzakelijk om voorbereidende activiteiten in gang te zetten.

Om reden van het vorenstaande hebben de drie politiebonden in een bijeenkomst met de regionale actiecentra, daartoe noodzakelijke afspraken gemaakt. Vóór 31 augustus zullen de voorbereiding voor nieuwe (harde) collectieve acties zijn afgerond, zodat aanzegging daartoe gelijktijdig met een ultimatum op 1 september kunnen worden verzonden.

Het voorgaande laat onverlet dat de oplossingen uiteindelijk weer aan de onderhandelingstafel moeten worden bereikt. De politiebonden hopen niet in de positie te worden gebracht om de acties daadwerkelijk te moeten uitvoeren.