Gemeente Leusden

10-08-05 / Botulisme in Alandsbeek

09-08-05 / Burgemeester tekent mee voor kernwapenvrije wereld


---

10 augustus 2005
Botulisme in Alandsbeek
De zieke en dode eenden die zijn aangetroffen in het water in de wijk Alandsbeek in Leusden zijn toch besmet met Botulisme. Nieuw onderzoek door het CIDC-Lelystad heeft dit uitgewezen. Het blijkt te gaan om een besmetting met de voor mensen ongevaarlijke C-variant van deze bacterie.
Hoewel deze variant ongevaarlijk is en zich niet door het water verspreidt, wordt contact met de zieke eenden en het water bij de Beemden afgeraden. Dit geldt ook voor huisdieren. Mocht u zieke of dode eenden aantreffen dan vragen we u contact op te nemen met de Meldlijn (033) 4961 710 of met de Dierenambulance (06) 54 33 74 07. Zieke eenden kunnen met een behandeling in het Vogelopvangcentrum worden genezen.
Enkele weken geleden werd in Alandsbeek melding gemaakt van zieke eenden in en rond het water ter hoogte van de Beemden. De ziekteverschijnselen deden een besmetting met botulisme vermoeden. Eerder uitgevoerd onderzoek van het CIDC-Lelystad bevestigde dit vermoeden echter niet. Omdat er nog steeds zieke en dode eenden werden aangetroffen in het water bij de Beemden is besloten opnieuw onderzoek uit te laten voeren.
Terug naar boven

---

9 augustus 2005
Burgemeester tekent mee voor kernwapenvrije wereld Burgemeester De Vet van Leusden heeft onlangs zijn handtekening gezet onder de verklaring van Mayors for Peace. Hiermee ondersteunt ook hij de campagne van deze internationale organisatie voor een kernwapenvrije wereld.
Mayors for Peace wil met de actie wereldwijd aandacht vragen voor de bedreiging die kernwapens vormen voor de wereld en dat kernwapens in een geciviliseerde samenleving niet passen. Wereldwijd heeft Mayors for Peace aan burgemeesters gevraagd om de campagne te onderschrijven door de verklaring te ondertekenen. Inmiddels hebben zo'n 730 steden dit gedaan.
Mayors for Peace is in 1982 door burgemeester Akiba van Hiroshima opgezet, met als doel aandacht te vragen voor de bedreiging die kernwapens vormen voor de wereld. Daarmee wil hij een herhaling van de vernietiging van leven door atoomgeweld, zoals in 1945 in Hiroshima en Nagasaki heeft plaatsgevonden, voor de toekomst voorkomen. Terug naar boven