Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

11-8-2005

Minister Dekker is op woensdag 10 augustus op de koffie gegaan bij een gekraakte villa in haar woonwijk in Wassenaar. Aan de krakers legde ze haar woon- en huurbeleid uit.

De krakers van de Actiegroep Woonstrijd wonen sinds vorige week zaterdag in een villa om de hoek van het woonhuis van de minister in Wassenaar. Ze doen dat uit protest tegen haar beleid. Tijdens de koffie met krakelingen werden de standpunten uitgewisseld en legde Dekker de bedoelingen van haar woon- en huurbeleid uit. De krakers hekelden ondermeer de manier waarop het Rijk met sociale huurwoningen omspringt. Door sloop en renovatie verdwijnen deze huizen steeds meer, hetgeen antikraak en illegale onderhuur in de hand werkt, meent de woordvoerder van de actiegroep.

Uitwisselen argumenten
'Doel van het gesprek was het uitwisselen van argumenten, niet om ergens toe te komen', zei minister Dekker na afloop. 'We zijn het niet met elkaar eens geworden. Daarvoor liggen de standpunten te ver uit elkaar. Maar ik wilde wel met ze hierover in gesprek', aldus Dekker, die benadrukte dat ze tegen het kraken van panden is. De krakers zeiden vereerd te zijn met het bezoek van de minister. Vertrekken doen actievoerders voorlopig niet. Woonstrijd kondigde na het gesprek met Dekker nieuwe acties aan voor de komende periode.