Ministerie van Defensie


---

Kamervragen en antwoorden

---

Schriftelijke vragen over deelname van ouderen aan de Veteranendag

12-8-2005 10:48:00

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) over de deelneming van ouderen aan de Nederlandse Veteranendag. Deze vragen zijn ingezonden op 1 juli 2005 onder nummer 2040517540.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1. Herinnert u zich dat u in het overleg over de Veteranennota over de Veteranendag gezegd hebt: Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat deze passieve activiteit (de Veteranendag), waar een heleboel veteranen niet aan kunnen deelnemen vanwege de beperkte mogelijkheden, volgend jaar op dezelfde wijze plaatsvindt?

2. Hebt u kennis genomen van het feit dat voor veel oudere veteranen het aangeboden programma niet aantrekkelijk was en dat zij daarom de dag of de avond niet bezocht of vroegtijdig verlaten hebben? Betreurt u dat?

3. Deelt u de mening dat de volgende jaren bij de invulling van het programma terdege rekening gehouden moet worden met de wensen van de oudere veteranen? Op welke wijze denkt u dit te realiseren?

De vorm en inhoud van het programma van de Veteranendag zijn grotendeels voorbehouden aan het Comité Nederlandse Veteranendag. Bij de samenstelling van het programma heeft het comité rekening gehouden met alle veteranen. Het accent is echter gelegd op activiteiten die jonge veteranen zouden aanspreken. Het Comité Nederlandse Veteranendag heeft het programma in een vroeg stadium bekend gemaakt via de media en haar website. Tijdens het programma in Ahoy te Rotterdam zijn ook verschillende oude veteranen geportretteerd. Zonder de ouderen tekort te willen doen, is er bij de muziekkeuze meer rekening gehouden met de jongere generatie. Ik betreur het uiteraard als een aantal veteranen, jong of oud, niet zijn gekomen omdat zij het programma niet aantrekkelijk vonden.

Op korte termijn wordt de Veteranendag 2005 samen met het Comité Nederlandse Veteranendag geëvalueerd. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan het programma. Het spreekt vanzelf dat de conclusies van de evaluatie worden betrokken bij de samenstelling van het programma voor de veteranendag in 2006. De concrete invulling van het programma voor de komende jaren blijft een aangelegenheid van het Comité Nederlandse Veteranendag.