Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG installeert klachtencommissie asielbeleid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontvangt steeds meer signalen van de gemeenten dat de sluitende aanpak zoals afgesproken met minister Verdonk bij het terugkeerbeleid niet werkt. Afspraak is: er komen geen asielzoekers, uitgeprocedeerd of nog in een procedure, op straat te staan. Het tegenovergestelde is op dit moment het geval. Gemeenten zien steeds meer vluchtelingen op straat terecht komen. Meer en meer moeten gemeentelijke instellingen en particuliere organisaties opvang organiseren. Gemeenten bieden deze hulp omdat zij vinden dat ze een zorgplicht hebben.

Een commissie bestaande uit drie vooraanstaande (oud)bestuurders met een juridische achtergrond wordt ingesteld met als taak de signalen en klachten van de gemeenten te onderzoeken en om voorstellen voor verbetering te doen. De VNG besloot een onafhankelijke commissie aan te stellen om ook de Tweede Kamer uiteindelijk te kunnen overtuigen dat het asielbeleid moet worden aangepast.

Aanleiding voor het instellen van de klachtencommissie zijn de verontrustende signalen die vanuit het land bij de VNG terecht komen. Vluchtelingen zwerven op straat, het is niet duidelijk hoe uitgeprocedeerde asielzoekers die geen uitreispapieren kunnen bemachtigen alsnog in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsstatus en gemeenten hebben nauwelijks zicht op de werkwijze van de Immigratie en Naturalisatiedienst van Justitie. En de vrees is dat er nog meer probleemgevallen bijkomen. De minister stopt binnenkort het leefgeld aan uitgeprocedeerde vluchtelingen die als minderjarige asielzoeker Nederland binnenkwamen en die inmiddels ouder dan 18 jaar zijn. Bovendien heeft deze week de Centrale Raad van Beroep de koppelingswet opzij gezet. Het gevolg hiervan is dat illegale kinderen zelfstandig recht kunnen hebben op bijstand. De commissie zal van start gaan zodra alle namen van de commissieleden bekend zijn.