Gemeente Amsterdam

Eén op de vijf Amsterdammers actief op zoek naar andere woning

12 augustus 2005
---
O+S De meerderheid van de Amsterdamse huishoudens (58%) wil binnen nu en twee jaar verhuizen. Dit blijkt uit het rapport Woonwensen van Amsterdamse huishoudens van de Dienst Wonen, dat is gebaseerd op het onderzoek Wonen in Amsterdam. Niet iedereen die wil verhuizen is daadwerkelijk op zoek naar een andere woning. In totaal zoekt 19% van de Amsterdamse huishoudens actief naar andere woonruimte, bijvoorbeeld door zich in te schrijven bij Woningnet of een makelaar in de arm te nemen.



Verreweg de meest mensen die willen verhuizen (79%) willen in Amsterdam blijven wonen. De meest populaire stadsdelen zijn Amsterdam Oud Zuid, Amsterdam-Centrum en Oost/Watergraafsmeer. De huidige woning is de belangrijkste verhuisreden, bijvoorbeeld omdat mensen op zoek zijn naar een grotere woning. Jongeren tot 34 jaar zijn vaker op zoek naar een andere woning dan ouderen.

Verhuisintentie naar leeftijdscategorie



Allochtonen meer verhuisgeneigd

Allochtone huishoudens zijn vaker op zoek naar andere woonruimte dan autochtone huishoudens. Allochtone Amsterdammers hebben andere woon- en verhuiswensen dan autochtone huishoudens in Amsterdam. In de eerste plaats zijn zij vaker op zoek naar een andere woning. Met name Marokkanen zijn ontevreden met hun huidige woonsituatie en zoeken iets anders: de helft van alle Marokkaanse huishoudens zoekt actief naar andere woonruimte. Deze verschillen hebben te maken met de verschillende woonsituatie van allochtone en autochtone groepen: allochtonen wonen vaker met gezinnen in relatief kleine woningen. Allochtone huishoudens willen vaker in Amsterdam blijven dan autochtone huishoudens. Turken en Marokkanen geven daarbij de voorkeur aan Osdorp, Geuzenveld/Slotermeer en Slotervaart. Surinamers en Antillianen wonen liever in Oost/Watergraafsmeer, Amsterdam Oud-Zuid of Amsterdam-Centrum. Opvallend is verder dat allochtonen vaker de voorkeur geven aan eengezinswoningen dan Nederlanders en ook vaker zouden willen verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Download Woonwensen van Amsterdamse huishoudens (408 Kb) Zie het origineel