CDA

12-08-05
Erkenning Cyrpus door Turkije voorwaarde voor toetreding Als Turkije Cyprus niet erkent als staat en als lid van de Europese Unie, kan de onderhandeling over toetreding niet beginnen, aldus Tweede-Kamerlid Jan Jacob van Dijk.

HIj zei dat afgelopen week in reactie op de verklaring die Turkije gaf na het ondertekenen van de handelsverklaring met de nieuwe lidstaten. Vanwege de gevoeligheid van de Turkse erkenning van Cyprus had het Nederlandse voorzitterschap voorgesteld dat Turkije het douaneverdrag zou ondertekenen waarmee het impliciet Cyprus zou worden erkent. Dit leek een koninklijke weg en zou aan één van de voorwaarden zijn voldaan. Turkije stemde hiermee in. Die ondertekening vond enkele weken geleden plaats, maar tot verbazing en ontsteltenis van velen, gaf de Turkse regering tegelijkertijd een verklaring uit dat ze hiermee geenszins Cyprus had erkend. Dat was niet de afspraak: Turkije zou via de ondertekening Cyprus wel erkennen.

Van Dijk: 'De CDA-fractie heeft in december 2004 ingestemd met de voorwaarden voor de start van de onderhandelingen met Turkije. Erkenning van Cyprus was en is een voorwaarde. Tegelijkertijd eiste het CDA dat gedurende de eerste fase van de onderhandelingen de aandacht op de verdere vervulling van de politieke criteria, zoals mensenrechten en godsdienstvrijheid, zou worden gelegd. Nu Turkije Cyprus niet wil erkennen ligt er een ernstig obstakel op de weg voor de start van de onderhandelingen. Er zijn afspraken gemaakt in december 2004. De EU moet zich aan de afspraken houden, maar Turkije ook. Er zal nu duidelijk gemaakt moeten worden dat Turkije zijn verklaring moet intrekken, anders kunnen de onderhandelingen niet starten. Het gaat hier niet om een een nuance-verschil, maar om een principieel probleem: het niet nakomen van afspraken. Want afspraken zijn er om na te komen.'