Persbericht Skate Bond Nederland


Sjoerd Huisman boekt tweede overwinning in Hoogeveen


Sjoerd Huisman uit Andijk is donderdagavond in Hoogeveen winnaar geworden van de elfde etappe van de landelijke Univé World on Wheels-competitie. Huisman bleef in de massasprint zijn ploeggenoot Arjan Smit (tweede) en Ingmar Berga (derde) voor. Het was de tweede overwinning dit seizoen voor Huisman (19), die afgelopen zaterdag nog zilver won op de 10 km aflossingskoers op het EK in Duitsland met ploegmaats Ronald Mulder uit Zwolle en Mark Horsten uit Haulerwijk. Eerder triomfeerde Huisman in Emmeloord in de tweede etappe van de landelijke competitie.


Huisman gebruikte zijn bekende spagaatfinish, "al was dat vandaag eigenlijk niet nodig." Wie had gewonnen was wel duidelijk, maar het verschil tussen de nummers twee en drie was zo miniem dat de jury, ondanks het transpondersysteem, grondig de finishvideo moest bestuderen.
Arjan Smit uit Nijeveen, die met brons op de punten/afvalkoers thuiskwam van het EK, boekte dit seizoen al negen overwinningen en besloot vandaag voor Huisman te werken. "Sjoerd heeft een goed debuut gemaakt bij ons in de ploeg. Hij verdiende nog wel een overwinning," aldus Smit. "Voor mij is het skeelerseizoen nu een beetje voorbij, omdat ik niet naar het WK in China ga. Ik ga langzamerhand alweer aan het schaatsen denken."
Huisman gaat wel naar het WK, de eerste week van september. "Daarvoor ben ik nu aan het opbouwen."
Ingmar Berga uit Hoogeveen, die ook op het EK acteerde maar niet voor het WK is geselecteerd, accepteerde gelaten de derde plek in zijn woonplaats. "Natuurlijk had ik hier graag gewonnen, maar ik moest te veel werk doen. De Nefitrijders zijn met z'n vieren, ik had als ploegmaat alleen René Ruitenberg, die pas terug is van vakantie. Zo bezien mag ik tevreden zijn met de derde stek."
Op het 1,6 km lange parcours vonden tal van uitlooppogingen plaats. Met 22 minuten en vijf ronden te gaan ging de Fransman Cédric Michaud, ploegmaat van Huisman en Smit, alleen op avontuur. Emiel Blauw uit Roden vond aansluiting, maar de twee werden weer achterhaald. Daarna probeerde Arjan Smit het alleen. De volgende kopgroep bestond uit Berga, Michaud, Jimmy Pierloot uit België en Durk Fabriek uit Haulerwijk. In de finale probeerde Michaud het nog een keer in gezelschap van Geert-Jan van der Wal uit Urk. Durk Fabriek ging in de achtervolging, maar kwam enkele ronden voor het eind ten val. Vervolgens ging het peloton in gesloten formatie op de eindstreep af.
Geert Plender uit Kamperveen, die vandaag zevende werd en ook naar het WK gaat, blijft aanvoerder in het Univé World on Wheels-klassement.


Dames

Elma de Vries uit Haule won afgetekend de lange eindsprint bij de vrouwen. De Vries verkeert in uitstekende vorm na het EK in Duitsland, waar ze eenmaal zilver won (met ploeggenotes Foske Tamar van der Wal en Tijn Ponjee in de aflossingskoers) en tweemaal brons. De Australische Angeline Thomas kwam als tweede binnen, Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk als derde. Thomas reed in Hoogeveen haar laatste Nederlandse wedstrijd dit seizoen; ze gaat naar het WK in China.
De Vlaamse Hilde Goovaerts, afgelopen zondag nog derde op het EK marathon in Duitsland, waar De Vries vierde werd, moest genoegen nemen met de vierde plaats. Goovaerts blijft wel leidster in het klassement van de Huis & Hypotheek-competitie. Ze sleepte ook de leidersprijs in de wacht.
Carla Zielman uit Steenwijkerwold eindigde als eerste in de dames-2-categorie, voor Maurine Kroon uit Nieuw-Vennp en junior Gerdien Bouwhuis uit Mariënberg.


B-rijders

Klaas de Weerd uit Staphorst boekte zijn tweede overwinning bij de B-rijders. Hij was ontsnapt uit het peloton samen met Endie van Laar uit Otterlo, die tweede werd, en Jort van Zutphen uit Wirdum, die als derde eindigde. Aanvankelijk zat ook Christian Gert Hoen uit Wolvega bij de kopgroep, maar hij moest met nog twee ronden te gaan loslaten.
"Ontsnappen was moeilijk, want op die lange rechte stukken konden we niet uit het zicht van het peloton raken," aldus winnaar De Weerd, die ook aan de leiding gaat in het klassement van de Beloftencompetitie. De Weerd heeft daarin een riante voorsprong van 28,2 punten voorsprong op nummer twee, de Vlaming Sven Mallezie.
Endie van Laar was tevreden met de tweede plaats: "We moesten volle bak rijden om vooruit te blijven, dus ik had in de eindsprint niet zoveel meer over."
De beslissende kopgroep kreeg 11 seconden voorsprong, maar werd met de finish in zicht nog bijna ingelopen. De ECN-ploeg had met vier man op kop van het peloton gesleurd, toen hun man Hoen was teruggevallen in de grote groep. Ze kwamen net te laat om de drie vluchters terug te pakken.
De wedstrijd had diverse andere kopgroepen gehad. Actief daarin waren onder meer Sjaak de Wolff uit Oudehaske, Thedo Vos uit Kudelstaart, Nederlands kampioen Arjen Klaversma uit Mantgum en junior Crispijn Ariëns uit Boxtel. Ariëns, die afgelopen maand zesde werd op de marathon op het EK jeugd en ook is geselecteerd voor het WK in China, leek aanvankelijk te domineren. Hij trok het peloton uit elkaar door op alle punten en premies te sprinten en sleepte de leidersprijs in de wacht, maar miste later de slag. Wat hem overbleef was de vierde plaats als snelste in de pelotonsprint.


C-rijders en veteranen

Rob Wessels uit Hardenberg won bij de C-rijders, gevolgd door Michiel Frankema uit Meppel en Sytze van der Meulen uit Delft.
Jan Rombouts uit Dronten was de snelste bij de veteranen. Tweede werd Henk Lankhof uit Aalten en derde Tonnie van Tongeren uit Oldebroek. De C-rijders en de veteranen waren met een minuut tussenruimte apart van start gegaan, maar tijdens de wedstrijd hadden beide categorieën zich met elkaar vermengd. Ze werden wel apart geklasseerd.


Meer info: http://www.skatebond.nl


E-mail: info@skatebond.nl


----------

Over de Univé competities


Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skate Bond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skate Bond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


----------

Over de Skate Bond Nederland (SBN)


De Skate Bond Nederland is in 2004 tot stand gekomen na een fusie van de de Nederlandse Rolschaatsbond, Skeelerbond Nederland en de Nederlandse Bandy Federatie. De skategerelateerde sporten die onder de hoede van de SBN vallen zijn aggressive, bandy, downhill, inlinehockey, kunstrijden, recreatie, rolhockey en speed. In korte tijd groeide het ledenaantal van de afzonderlijke bonden van 2.500 tot nu 12.500, georganiseerd in bijna 100 verenigingen. De SBN wil ten behoeve van een verantwoorde sportdeelname van zoveel mogelijk inwoners in Nederland leiding geven aan de beoefening van de skatesport in al haar verschijningsvormen. De SBN is door het Ministerie van VWS en NOC*NSF erkend als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland en is aangesloten bij de Wereldbonden FIRS (Rollersports), FIB (Bandy) en de Europese bond CERS. Univé Verzekeringen is hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl



----------

Skate Bond Nederland

http://www.skatebond.nl