Gemeente Den Haag


Ruim vijf miljoen voor verbetering aansluiting onderwijs-bedrijfsleven
(12 augustus)

De gemeente Den Haag en de Mondriaan onderwijsgroep gaan flink investeren in de verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Hiervoor wordt ruim 5 miljoen euro uitgetrokken. In de nieuwbouw van de Mondriaan onderwijsgroep aan het Leeghwaterplein (Laakhavens) wordt veel ruimte gereserveerd ten behoeve van leerwerkbedrijven. Verder komt er in de Caballerofabriek een starterscentrum voor innovatieve starters. Hiervoor wordt 200.000 euro uitgetrokken.
De gemeente krijgt in totaal twee miljoen euro Europese subsidie voor het opzetten van leerwerkbedrijven (1,9 miljoen) en een starterscentrum (100.000 euro).

Leerwerkbedrijven
Met de leerwerkbedrijven willen de gemeente en de Mondriaan onderwijsgroep de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt versterken. De mbo-studenten leren in het leerwerkbedrijf al in een vroeg stadium van hun opleiding een koppeling te leggen tussen de theorie en praktijk. Zij leren om verantwoordelijkheid te dragen voor het aanbod van de producten en diensten, waardoor zij beter voorbereid aan hun stageplaats beginnen. Zij krijgen een duidelijker beeld van hun latere werkveld, meer praktische ervaring en op die manier wordt de instroom op de arbeidsmarkt verbeterd. Bovendien zorgt het ook voor de kennis en ervaring om na school succesvol een eigen bedrijf te starten. Door dit concept ontstaat er een win-win-situatie voor alle betrokken partijen: onderwijs, studenten en bedrijfsleven. In totaal wordt in dit project ruim 5 miljoen euro geïnvesteerd. Hiervan is bijna 1,9 miljoen EU-geld en 1,2 miljoen komt van de gemeente. De Mondriaan onderwijsgroep draagt zelf ruim 2,2 miljoen bij.

Starterscentrum
Het starterscentrum krijgt in totaal 200.000 euro subsidie, waarvan de helft Europees geld is. Het centrum krijgt de functie van incubator, een broedplaats voor startende bedrijven in de creatieve en innovatieve sectoren. Het stimuleren van starters is meer dan het bieden van huisvesting. Ook het bieden van faciliteiten en mogelijkheden voor begeleiding en het profiteren van elkaars netwerken zijn onderdelen van het totaalconcept.
Voor de exploitatie gaat de gemeente een commerciële marktpartij zoeken. Het starterscentrum start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2006. De Caballero-fabriek wordt momenteel nog verbouwd tot multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw voor creatieve en innovatieve bedrijvigheid.

Europese subsidie
De subsidies worden genoemd in een besluit van het college van Burgemeester en Wethouders over de toekenning van geld uit het Europese subsidieprogramma D2, een programma om de economie in grote steden te stimuleren. In totaal krijgt de gemeente twee miljoen euro uit het Europese Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) waarvan D2 onderdeel uitmaakt. Zelf draagt de gemeente er nog eens een miljoen euro aan bij.