Ingezonden persbericht

Iberia laat Nederlandse jongeren op weg naar Venezuela stranden

MADRID, 20050814 -- De Spaanse vliegmaatschappij Iberia heeft op maandag 8 augustus de reis verstoord van een deel van de Nederlandse jongerendelegatie, die zou deelnemen aan het Wereld Jeugd Festival in Caracas, Venezuela. Door een slechte aansluiting bij het overstappen in Madrid vertrok het vliegtuig zonder haar naar Caracas. De delegatie overweegt Iberia aan te klagen.


De vliegmaatschappij heeft de twee delegatieleden op schandalige wijze behandeld. Iberia weigerde te luisteren naar hun verhaal: het zou de eigen schuld geweest zijn van de jongeren dat ze het vliegtuig gemist hadden. Ze hadden in tien minuten van de ene kant naar de andere kant van het vliegveld moeten komen, waar normaal gesproken minimaal driekwartier voor nodig is. Meer passagiers strandden die dag en werden eveneens van het kastje naar de muur gestuurd.

Het ticket omzetten voor een volgende vlucht naar Caracas was volgens Iberia niet mogelijk. Volgens de vliegmaatschappij zaten alle vluchten van de dagen erna bovendien vol geboekt. Ook het bieden van een slaapplaats zat er niet in. De twee delegatieleden werden gedwongen extra kosten te maken en moesten in Madrid verblijven om vervolgens op woensdag 10 augustus zwaar teleurgesteld huiswaarts te keren.

De ambassades van Venezuela in zowel Madrid als Amsterdam hebben de delegatieleden geprobeerd hulp te bieden in deze om ze alsnog naar Caracas te kunnen laten gaan. Ze zijn zeer verontwaardigd over de manier waarop Iberia met passagiers omgaat. Ook de Nederlandse ambassade in Madrid, waar beide jongeren voor informatie naar toe zijn geweest, vindt dit een vreemde gang van zaken.

De gestrande passagiers laten het hier niet bij zitten en zullen overwegen juridische stappen te ondernemen tegen Iberia. De twee overige delegatieleden uit Nederland waren reeds eerder vertrokken en zullen de Nederlandse vertegenwoordiging op de internationale ontmoeting van jongeren overnemen.

Het Wereld Jeugd Festival tegen oorlog, voor vrede en solidariteit wordt gehouden van 8 augustus tot en met 15 augustus. Momenteel zijn er 12.000 jongeren van over de hele wereld aanwezig in Caracas en discussiëren er onder andere over oorlog en vrede, globalisering, mensenrechten en racisme. Tevens maken de jongeren kennis met de politieke situatie in Venezuela onder president Hugo Chávez.



Nederlands Voorbereidend Comite voor Wereldfestival