Gemeente Dordrecht


Persbericht

Kwaliteitsimpuls buurt Stadspolder

Samen werken aan leefbaarheid en veiligheid

Het college heeft ingestemd met een voorstel om ¤ 320.500 beschikbaar te stellen voor een kwaliteitsimpuls in de buurt Stadspolder. Samen met bewoners, corporaties, DWO en politie moeten de knelpunten worden verholpen, zoals die zijn geïnventariseerd door het wijkmanagementteam. Bij het WijkMT Stadspolders bestond al het beeld dat in de buurt Stadspolder - de oudste buurt van de wijk - sprake was van achteruitgang, zowel op het fysieke als het sociale vlak. In de laatste monitor Leefbaarheid en Veiligheid werd dat beeld bevestigd.

De leefbaarheid in de buurt Stadspolder krijgt van de bewoners een rapportcijfer van 6,7. Het is opvallend dat een nog betrekkelijk jonge wijk lager scoort dan het gemiddelde van 6,9 in Dordrecht. Een derde van de bewoners van de buurt Stadspolder geeft aan zich wel eens onveilig te voelen, vooral vanwege groepjes jongeren die op straat rondhangen. Verder is er sprake van onder meer parkeeroverlast en overlast door omwonenden en ergert men zich aan zwerfvuil, hondenpoep en onkruid.

Het WijkMT concludeert dat de buurt veel sterke kanten heeft (zoals een gevarieerde woningvoorraad, geen probleemcomplexen waar niemand wil wonen en een boven gemiddelde actieve inzet van bewoners) maa! r dat zonder ingrijpen de buurt ve rder achteruit gaat. Om de sterke kanten beter uit te nutten zal een aantal technische, fysieke en functionele maatregelen worden genomen. Daarbij wordt gefocust op vier erven in de buurt Stadspolder: Pearl Buck-erf, Albert Camus-erf, Herman Hesse-erf en Boris Pasternak-erf.

Technische maatregelen zijn onder meer het aanpassen van het groen dat deels vervangen en deels op orde wordt gebracht en aanpassing van bestrating. Storende betonelementen bij huisvuilverzamelplaatsen en ander overtollig straatmeubilair worden verwijderd en de openbare ruimte wordt op sommige plaatsen aangepast, zodat die weer aan de functie-eisen (huisvuilroute of parkeren) voldoet.

Progrez en Interstede zijn hier en daar al gestart met onder meer het aanbrengen van nieuwe balustrades en schilderwerk, het vervangen van schuttingen en het vervangen van lichtarmaturen. Interstede stelt een huismeester aan voor de wijk Stadspolders.

Opbouwwerk Stadspolders heeft! straatinterviews gehouden om een gedetailleerd beeld te krijgen van wat er onder de bewoners leeft aan ideeën over maatregelen om de sociale cohesie te versterken en de veiligheid te verbeteren. Genoemd zijn onder meer groendagen, straatdagen, opzomerfeesten en meer kleur in de straat.. Het is de bedoeling dat bewoners en met name ook jeugd wordt geactiveerd en ondersteund bij het uitwerken van allerlei initiatieven.

Of en welke vervolgacties in de buurt Stadspolder of elders in Dordrecht nodig zijn en of de ingezette maatregelen het beoogde effect sorteren moet blijken uit deze Kwaliteitsimpuls.

Op 3 september wordt de aftrap voor de kwaliteitsimpuls gegeven met een gezellige schoonmaakdag met creatieve intermezzo's, veel informatie en een gezellige lunch. Binnenkort verschijnt een persbericht over de aftrap.

Dordrecht, 16 August 2005
Redactie
F.C. Langschmidt
Communicatie

telefoon (078) 639 69 03
email fc.langschmidt@dordrecht.nl
Informatie
Mevrouw E.H. van Leeuwen
programmabureau Wijken
telefoon (078) 639 62 99