Gemeente Vlaardingen


Kano te kijk
16 augustus 2005

open dag 9 juli

Archeologen hebben in Vlaardingen de resten van een bijna tien meter lange boomstamkano blootgelegd uit circa 800 voor Chr. Voor deze periode zijn boomstamkano's zeer zeldzaam. Bijzonder is dat er aanwijzingen zijn voor een binnenbetimmering, wat nog niet eerder voor prehistorische boomstamkano's is aangetoond. Deze topvondst is komend weekend op 20 en 21 augustus te bezichtigen tijdens de open dagen op het opgravingsterrein van De Vergulde Hand.

De kano is ontdekt bij vooronderzoek in de zomer van 2003. Bij dat vooronderzoek is vastgesteld dat aan de achterzijde van de kano een bouwnaad zichtbaar is met een binnenbetimmering. Het is de eerste keer in Nederland dat dit bij een prehistorische boomstamkano kan worden aangetoond. De boomstamkano kan mogelijk ook nieuw licht werpen op de kolonisatie van het veengebied in West-Nederland. Tot nu toe dateren de oudste bewoningssporen in het veen uit de 7e eeuw voor Chr., ruim een eeuw later dan na de boomstamkano. De vraag is dan ook of de kano achtergelaten is door mensen die op expeditie waren in het gebied of dat het gaat om de oudste aanwijzing voor veenbewoning in West-Nederland. De komende week zullen de archeologen niet alleen de kano nader onderzoeken, maar ook het omringende toenmalige landschap. De kano zal woensdag 24 augustus gelicht worden.

Nationaal belang
Het onderzoek naar de kano maakt onderdeel uit van een grootschalig onderzoek op De Vergulde Hand. Archeologen hebben er resten aangetroffen van nederzettingen uit de IJzertijd, Romeinse Tijd en de Middeleeuwen. Deze goed geconserveerde resten zijn door het Rijk geoormerkt als van nationaal belang. Op grond daarvan heeft de gemeente Vlaardingen een subsidie ontvangen van 862.060,- voor één van de grootschaligste archeologische onderzoeken naar prehistorische resten in het West-Nederlandse veengebied. Het is de hoogste subsidie die ooit door het Rijk is toegekend aan archeologisch onderzoek. De vertegenwoordiger van het ministerie van OCW, de directeur-generaal van het Directoraat Cultureel Erfgoed, Judith van Kranendonk, zal als eerste op woensdag de 17e augustus de boomstamkano komen bezichtigen.

Open dagen op 20 en 21 augustus
Het publiek kan de zeldzame kano in het weekend van 20 en 21 augustus komen bekijken, van tien tot vier uur. Elders op De Vergulde Hand waren al eerder resten gevonden van een boerderij met takkenpaden uit circa 400 voor Chr. Inmiddels is er een nieuwe boerderij blootgelegd waarvan het takkenpad, dat naar de boerderij leidt, nog beter is geconserveerd. Bijzonder is dat dit ruim vijf meter lange takkenpad aansluit op de ingang van de boerderij. Dit is in Nederland nog niet eerder zo aangetroffen. De indeling van de boerderij, het woondeel, staldeel met stalboxen en aanbouw, is duidelijk herkenbaar. Zelfs de drempels zijn nog zichtbaar. Meer informatie over het onderzoek is te verkrijgen via de website www.archeologie.vlaardingen.nl. Eén keer in de twee weken verschijnt er ook de Archeologie Actueel, een nieuwsbrief met het laatste nieuws over het onderzoek (ook te raadplegen via www.archeologieactueel.nl). Het onderzoek duurt voort tot medio oktober.