Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

15-08-2005
Vervolgonderzoek naar leefbaarheid start in september: burgers Eerselse kernen verbeteren zélf de leefbaarheid

Veel bewoners van de zes kernen van Eersel hebben zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor verbetering van de leefbaarheid. Dit najaar krijgt het project een vervolg. In september onderzoekt de gemeente Eersel opnieuw hoe het gesteld is met de leefbaarheid in de zes kernen van Eersel. Hoe meer bewoners hun wensen kenbaar maken door de vragenlijst in te vullen, hoe groter de kans op verbetering.

In 2002 heeft Eersel 3.000 inwoners uit de zes kernen gevraagd hun mening te geven over de leefbaarheid in hun kern. Uit die enquête kwamen belangrijke signalen naar voren, bijvoorbeeld over de verbetering van de verkeersveiligheid of een veilige buurt. Wethouder Jeanne Versmissen-Adriaans (lokale partij Kernbeleid), onder meer verantwoordelijk voor inwonerszaken en dus ook leefbaarheid, legt het doel van het vervolgonderzoek uit. "Enerzijds willen we toetsen of de leefbaarheid in de zes kernen is verbeterd. Anderzijds willen we weten wat momenteel de belangrijkste behoeften en knelpunten zijn."

Handen uit de mouwen
Maartje Essens, projectleider bij de gemeente Eersel, is een van de drijvende krachten achter het leefbaarheidsproject. Zij vertelt dat er met de uitkomsten uit het eerste onderzoek in 2002 ook écht iets is gedaan. "Per kern hebben we de tien belangrijkste aandachtspunten in kaart gebracht. Vervolgens hebben we de bewoners van de kernen gevraagd of ze die problemen herkenden en of ze bereid waren mee te helpen bij het oplossen ervan."
Veel menen waren daartoe bereid, tot vreugde van Maartje. "De gemeente Eersel wil dat bewoners meedenken en meewerken aan oplossingen. 'Burgerparticipatie' noemen we dat. In totaal zijn maar liefst veertien werkgroepen ingegaan op het verzoek van de gemeente om reële verbetervoorstellen aan te dragen."

"Bewoners weten als geen ander wat er in hun kern leeft"

Al veel gerealiseerd
Wethouder Versmissen-Adriaans somt trots enkele wapenfeiten van de werkgroepen op. "Om een paar voorbeelden te geven: Duizel heeft een klussendienst opgestart. In Steensel heeft de werkgroep een dorpsraad opgezet, onder andere ter verbetering van het contact met het gemeentebestuur in Eersel. In Vessem en Wintelre kijken we samen met de werkgroepen hoe we het vervoer voor senioren kunnen verbeteren. En de werkgroep voor de kern Eersel heeft zich ingezet voor een jeugdhonk. En dat jeugdhonk gaat er daadwerkelijk komen!" De werkgroepen spelen op het gebied van leefbaarheid een belangrijke rol, aldus de wethouder. "Als het gaat om leefbaarheid, zijn zij niet meer weg te denken."

"De leefbaarheidswerkgroepen zijn niet meer weg te denken"

Nieuwe enquête
In september, drie jaar na de eerste enquête, houdt Eersel opnieuw een bewonersonderzoek. Waarom? Wethouder Versmissen: "Wij van de gemeente hebben de indruk dat er al behoorlijk veel is verbeterd, maar we willen graag weten of de bewoners dat óók zo ervaren. Daarom verzoek ik alle mensen die voor dit onderzoek worden benaderd om de vragenlijst in te vullen en op te sturen. Hoe meer en hoe beter de informatie, des te beter zijn we in staat de leefbaarheid van de kernen op een hoog niveau te brengen en te houden. Niets ten nadele van ambtenaren, maar de burgers weten vaak zélf het beste wat er speelt."