Museum Joure

Jubilerende WIH Joure gaat terug in de tijd met 'Historisch Joure'

De winkeliersvereniging WIH in Joure bestaat dit jaar 75 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden met een geweldig feest. Het evenement, getiteld 'Historisch Joure', vindt plaats op vrijdag 19 augustus van elf tot negen uur in samenwerking met Museum Joure. Dan is het even tijd om stil te staan bij vroeger en terug te gaan in de tijd. De bezoeker wordt meegenomen naar vroeger tijden rond 1900 - 1930. Een tijd van ratelende wagenwielen door de Midstraat, fietsen, handkarren en de eerste auto's. De tram reed door de hoofdstraat en spelende kinderen vermaakten zich onder andere met tollen, touwtje springen, knikkeren, tikkertje, verstoppertje, hoepelen en steltlopen. Het zijn de jaren waarin de WIH werd opgericht (zomer 1930).

'Historisch Joure' begint al op donderdagavond 18 augustus om 18.00 uur, wanneer in de Jachthaven Joure 'dorpsomroeper' Sybren Sigtema in gepaste kleding uit de jaren dertig de festiviteiten met luide stem zal aankondigen. Daarna trekt hij verder richting Midstraat. Sigtema herhaalt dit op de dag van het feest, vrijdag om 11.00 en 14.00 uur en nogmaals om 16.00 en 18.00 uur. Zodat iedereen die zich op dat moment in het centrum van Joure bevindt, weet dat het tijd is om feest te vieren. Op vrijdagmiddag en ook tijdens de koopavond (winkels open tot 21.00 uur!) lopen figuranten door de Midstraat in kledij uit de jaren 1900-1930. Kinderen worden voor het oude museumwinkeltje De Witte Os, bij de handkar van Douwe Egberts, verkleed op de foto gezet door photograaf A.S. de Jong. Op verschillende locaties in de hoofdstraat kunnen kinderen spelen met ouderwets speelgoed, zoals tollen, hoepels, stelten, vliegende Hollanders en velocipèdes. Watte Bruinsma spant op vrijdagmiddag zijn Friese paarden in voor een sjees, tilbury, landauer of hooiwagen, terwijl Jolle Jonker 's avonds door de Midstraat rijdt in oude auto's. In het verrassende veelzijdige Museum Joure is de tentoonstelling 'De thee trekt.! te zien. Ook hier waant de bezoeker zich even terug in 1900 in de zilversmederij, de klokkenmakerij, de drukkerij en de koffiebranderij.

Historische wandelingen
Belangstellenden kunnen in Oud Joure de panelenroute lopen - start bij Le Clochard op het DE-plein - onder leiding van de bekende Jouster Sjouke Kuindersma. Het Jouster Kuierke, nog een wandeling door het Joure van weleer, wordt verzorgd door het Gilde. Start 's middags bij het VVV-kantoor. Onderdeel hiervan is een bezoek aan de Jouster Toer, waarin de rechtkamer te zien is uit de 17e eeuw.

Dans en muziek
De Tjonger Skotsploech uit Heerenveen zal vanaf 14.00 uur op de Merk, voor de rooms-katholieke kerk, de Jouster Toer en nabij de Flecke een optreden verzorgen, compleet met een modeshow. Ans Bouma vertelt de bezoekers hoe de boer en boerin, de bôlekoerrinster en andere interessante figuren in Friesland eruit zagen anno 1900. 's Avonds treedt naast de Skotsploech op de diverse locaties de zang- en dansgroep Aald Hielpen uit Hindeloopen op met een boeiend programma. Ook een groep trekzakmuzikanten en een bijzonder draaiorgel vermaken het publiek.

En dan nog.
Krachtpatsers kunnen op het DE-plein hun krachten uittesten bij Arie Nauta uit Haskerdijken. Arie staat hier met de kop van Jut, 'Sla een Jut op de kop'. Het apparaat bevindt zich in 'zeer oude staat'. Er klinkt dus geen bel, maar een knal, voorzien van een papieren roosje. Belangstellenden kunnen een gratis ritje maken met de tram, bij beide tramhaltes staat een kinderdraaimolen. Veel bij de WIH aangesloten winkeliers zullen op deze dag de vlag uitsteken en zich presenteren in historische kledij. Voor de jeugd is er poppentheater. Verder zijn er twee viskarren, een gebakkraam en een poffertjeskraam.

Al deze activiteiten zijn samengevat in het thema 'Historisch Joure'. Bezoekers kunnen zich deze dag volop amuseren in de Midstraat, in het hart van Joure. WIH-voorzitter Libbe van der Velde: "Samen met Museum Joure hebben we deze naam bedacht. De gedachte achter 'Historisch Joure' is het fenomeen Boerenbruiloft en de Ballonfeesten, die inmiddels naam hebben gemaakt en niet meer weg te denken zijn uit de Jouster zomerevenementen. 'Historisch Joure' past daar heel goed bij en ook dit feest willen we vast op de agenda hebben als jaarlijks terugkerend fenomeen".

Info
Hilly ten Wolde, 0513-410145, m 0640241857 of Libbe van der Velde, voorzitter WIH 0626882128


---- --