Minister Dekker moet sloopbonus verbieden GroenLinks

19 augustus 2005

Corporatiedirecteuren die veel goedkope huurwoningen slopen, mogen daarvoor niet extra worden beloond: juist directeuren die zich inspannen om goedkope en betaalbare woningen in stand te houden en op te knappen, verdienen alle lof. Daarnaast moeten alle salarissen van corporatie-directeuren openbaar worden en mogen zij in geen geval meer verdienen dan de minister-president. Dat stelt Ineke van Gent vandaag in schriftelijke vragen aan minister Dekker van VROM.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister van Volkhuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, ingediend 19 augustus 2005, over de sloopbonus voor corporatiedirecteuren.


1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving in de Volkskrant van vandaag over de sloopbonus voor corporatiedirecteuren?


2. Wat is uw mening over de constatering dat, volgens de richtlijnen van Aedes, directeuren van corporaties een forse bonus ontvangen als zij besluiten veel woningen te slopen?


3. Wat is uw algemene oordeel over de beloningsrichtlijnen van Aedes? Vindt u het nodig dat corporatiedirecteuren als ondernemers worden betaald?


4. Vindt u dat de Aedes-normen in lijn zijn met de letter en de geest van het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH), waarin juist de volkshuisvestelijke doelstellingen van de woningcorporaties centraal staan?


5. Bent u met mij van mening dat een corporatiedirecteur die niet sloopt, maar vooral investeert in de bestaande voorraad en bewoners, minstens gelijkwaardig beloond zou moeten worden? Zo nee, waarom niet?


6. Wat is uw oordeel over het feit dat een viertal corporaties weigert om de salarisgegevens van de directie openbaar te maken?


7. Deelt u de mening van GroenLinks dat woningcorporaties organisaties met publieke taken zijn, en dat derhalve het salaris van de bestuurders het salaris van de minister-president niet mag overstijgen? Zo nee, waarom niet?


8. Bent u bereid om, bijvoorbeeld in het BBSH, richtlijnen op te stellen over de maximale beloning van corporatiebestuurders en de openheid hierover? Zo nee, waarom niet?