Ingezonden persbericht


Bram Roza festival van 19 t/m 28 augustus 2005 in Nieuw-Beijerland (Z-H) Op de historisch, landschappelijk en ecologisch interessante locatie van het gors aan de oever van de rivier Het Spui biedt het Bram Roza festival 'Dichter bij de Molen' tien dagen lang poëzie, muziek, beeldende kunst en theater.

Beeldende kunst:
Kunstenaar-uitvinder Theo Jansen uit Den Haag exposeert en demonstreert enkele reusachtige bewegende strandbeesten op het gors. De fantasiebeesten zijn jonge telgen van de door Jansen ontworpen Animari-familie, waarmee hij internationaal bekendheid verwierf. Jansen beweegt zich met zijn werk op het grensvlak van beeldende kunst, wetenschap en techniek. Zijn kinetica inspireerde tien beeldende kunstenaars om speciaal voor het Bram Roza festival werk te ontwerpen rond het thema Beweging. Deze tien kunstinstallaties zijn opgesteld in een wandelroute over het gors en langs de rivier. Van 19 t/m 28 augustus dagelijks gratis te bezichtigen. Demonstraties van de strandbeesten door Theo Jansen op 29 augustus om 19.30 uur; op 20 en 25 augustus om 14.00 uur en op 27 augustus om 16.00 uur.

Poëzie:
De poëzie komt rijkelijk aan bod tijdens het Bram Roza festival. Voor het Open Podium op woensdag 24 augustus kunnen dichters zich aanmelden via e-mail info@dichterbijdemolen.nl De toegang is gratis. Aan de grote Poëzieavond op vrijdag 26 augustus werken bekende dichters mee, zoals Huub Oosterhuis, Patricia de Martelaere, Pom Wolff, Maria van Daalen, Job Degenaar, Linda Brouwer en Ruben van Gogh. Voor de Hoeksche Waardse dichteres Annemieke Steenbergen is de grote Poëzieavond van het festival een debuut. Beide avonden beginnen om 19.30 uur en worden gelardeerd met muziek. De toegang voor de poëzieavond is E 10,--. Kaarten 's avonds aan de kassa en in de voorverkoop via info@dichterbijdemolen.nl .

Kinderpoëzie:
Leerlingen van vier verschillende scholen voor basis- en voortgezetonderwijs maakten gedichten in relatie met het thema Beweging. Met de aardigste gedichten is op het gors een poëzieroute uitgezet, die tegelijk met de beeldenroute gelopen kan worden.

Muziek:
Op alle doordeweekse avonden zijn er gevarieerde avondconcerten, die gekoppeld zijn aan het thema Beweging. De westerse muziek is vertegenwoordigd van Bach tot Bukowski en van fanfare tot pop. Exotische culturen zijn vertegenwoordigd met zang en dans zoals Flamenco, jazz, tango en Afrikaanse percussie. Jazz- en percussiemuzikanten kunnen hun instrumenten meebrengen en meespelen. Gedetailleerde programmagegevens op de website.

Theater:
Op de openingsavond 19 augustus zal de straattheatergroep Willoos Werktuig diverse verrassingsacts ten uitvoer brengen op het gors. Ook op zaterdagmiddag 20 augustus duiken zij weer op. Met de komst van het reizend Nomad Theater herleeft dit jaar een oude traditie van kindervoorstellingen in een ouderwetse circustent bij de molen in Nieuw-Beijerland. Vier middagen met telkens een andere gratis voorstelling voor de hele familie. Op 24 en 27 augustus om 14.00 uur en op 25 en 26 augustus om 16.15 uur.

Meer programma informatie op de website: www.dichterbijdemolen.nl De beeldenroute op het gors en alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk, behalve de Poëzieavond op 26 augustus (E 10,-- p/p). Locatie: Het gors bij de molen aan de Spuidijk in Nieuw-Beijerland. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar De Graanschuur op het Marktveld. De voorstellingen van het Nomad Theater worden onder alle weersomstandigheden gegeven in de nostalgische circustent op het gors.

Stichting Dichter bij de Molen - Willy Spaan - tel. 0186 - 66 12 44


---- --