Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 4 augustus 2005

Struinen door een hakhoutbosje in Zuidschermer

Kent u het hakhoutbosje op het erf van Jeanne en Nic Zonneveld in Zuidschermer? Vroeger werd het gebruikt voor brandhout, maar ook om bezemstelen en houten palen van te maken. Mensen met een eigen erf kunnen het bosje bezoeken. De eerstvolgende rondleidingen zijn op zaterdag 20 augustus, om 14.00 uur en om 16.00 uur. Jeanne en Nic weten als geen ander enthousiast te vertellen over dit bosje en andere cultuurhistorische elementen op hun erf. Aanmelden gaat via de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762 of via www.kijkmijnerf.nl. Het erf in Zuidschermer is een van de drie voorbeelderven in Noord-Holland, die meedoet in de campagne Kijk mijn Erf! Landschap Noord-Holland en Landschapsbeheer Nederland vragen hiermee aandacht voor meer streekeigen beplanting op het erf.

Mensen die zich aanmelden voor de rondleiding op 20 augustus komen terecht op het voorbeelderf van een typische Noord-Hollandse stolpboerderij. Het heeft grote historische waarde, zelfs de watersingel rond het erf is nog intact. Rondom is het typisch ingericht volgens de Schermer gebruiken: groot en vrij strak. De tuin bestaat uit gras met wat narcissen 'zonder toeters en bellen'. In de hoogstamboomgaard staan appel-, peren- en pruimenbomen. Tot een paar jaar geleden leverde de moestuin nog de dagelijkse groenten. Dat de singel rond het erf bewaard is gebleven en nu zelfs goed wordt onderhouden, betekent veel voor het aanzicht van de boerderij. Maar ook het hakhoutbosje achter de boerderij draagt bij aan het streekeigen karakter van het erf. Van de oorspronkelijke veestapel is nu nog een groep van 25 melkkoeien over. Daarnaast zorgen de 35 schapen voor het 'volautomatisch maaien' van de tuin en de boomgaard. Verder lopen er kippen, loopeenden, vijf konijnen, katten en een hond. Broedvogels nestelen in de houtwallen, maar helaas groeien jonge eendenpullen door de grote aantallen kraaiachtigen en reigers niet op tot volwassen eenden.

De rondleiding is bedoeld voor kleine groepen geĂŻnteresseerden. Wacht dus niet te lang met aanmelden, want vol = vol! Aanmelden kan via de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 0251-362 762 of via de website www.kijkmijnerf.nl.