Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 12 augustus 2005

Werken, varen of ontspannen in het Ilperveld

Landschap Noord-Holland biedt volop de gelegenheid in de nazomermaanden augustus en september. Help eens een handje mee in de natuur, laat een vaartocht zorgen voor verrassende doorkijkjes of kom op eigen gelegenheid roeien. In het Ilperveld is altijd genoeg te doen.

Boomopslag rooien, slootkanten maaien en rietruigte opruimen. Zaterdag 20 augustus 9.00 tot 16.30 uur is er een natuurwerkdag op eilandjes in het Ilperveld. Welke werkzaamheden precies worden verricht is afhankelijk van het weer. Het is ook mogelijk alleen de ochtend of de middag mee te werken. Een arrangement behoort ook tot de mogelijkheden op zaterdag 20, 27 augustus, 3 september van 10.00 tot 15.00 uur. Tijdens deze uitgebreide vaarexcursie met picknick wordt op verschillende plekken gekeken naar het ingrijpen van de mens in het landschap, de strijd tegen het water en het ontstaan van befaamde veenweide landschap. Zondag 21 en zondag 28 augustus van 13.30 tot 15.30 uur is er een vaarexcursie 'landschappen'. Tijdens deze vaartocht met de fluisterboot worden deelnemers attent gemaakt op alle verschillende landschappen die in het Ilperveld voorkomen. Het Ilperveld bestaat zelf uit veen, een bodemtype dat nogal wat consequenties heeft voor het beheer en gebruik. Het beleven van het trilveen is één van de hoogtepunten van deze excursie. De morgenstond heeft goud in de mond. Zondag 28 augustus en zondag 11 september van 8.00 tot 10.30 uur is het tijd om te dauwtrappen. Geniet mee bij deze vroege vogel vaarexcursie. Veel planten bloeien nog en de nazomerkleuren zijn nu op z'n mooist. Landschap Noord-Holland doet heel veel om het water in het Ilperveld weer schoon te krijgen. Waterplanten, maar ook waterbeestjes, kikkers en libellen hebben schoon water nodig. Kinderen kunnen dat met schepnetjes zelf ontdekken. Woensdag 31 augustus en 7 september 13.30 tot 15.30 uur kunnen kinderen waterbeestjes komen vangen en varen. Deze activiteit is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, voor ouders en grootouders wordt er een extra boot ingezet.
Zondag 4 september van 13.30 tot 16.00 uur is er een vaarexcursie met het thema 'zichtbare geschiedenis'. Het Ilperveld kent een interessante ontstaansgeschiedenis. In de afgelopen 5000 jaar heeft het gebied er steeds anders uitgezien. Het leuke is dat van elke periode sporen zijn achtergebleven in de veenbodem. De oude eendenhokken, het slotenpatroon, en nog veel meer. In het Ilperveld spelen enkele grote projecten. Zo is er gestart met het opruimen van oude vuilstorten op een unieke manier. Ook de natuur krijgt een enorme impuls bijvoorbeeld door het graven van nieuwe petgaten. Op zondag 11 september van 13.30 tot 16.00 uur wordt verteld over de resultaten van het project Ilperveld Integraal.

Altijd al een workshop digitale fotografie willen volgen? Dat kan op zondag 11 september van 10.00 tot 15.00 uur. De cursus begint met de theorie over het werken met de digitale camera. Een digitale camera heeft veel meer instellingen dan onze oude analoge camera. Het belangrijkste van de foto is de compositie, hoe maak je nu een mooie foto. Theorie is leuk maar de praktijk is veel leuker, daarom gaan de deelnemers daarna het veld in. Onderweg gebruiken we ons meegebrachte lunchpakket. Terug in het bezoekerscentrum worden de foto's in de computer gestopt en met een beamer bekeken. Beschermers van Landschap Noord-Holland betalen EUR 20,- (niet-beschermers EUR 25,-).

Aanmelden is nodig, dat kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland op telefoon 0251-362 762. Het arrangement kost EUR 27,50 (beschermers LNH EUR 22,50, beschermers en 65+ EUR 20,00). De kosten van de vaarexcursies zijn EUR 6,70 (beschermers EUR 4,20, kind tot 12 jaar EUR 2,60). Een familie betaalt EUR 15,00 (lid LNH EUR 10,00). Doe warme kleding aan, neem laarzen en een verrekijker mee. Het Bezoekerscentrum staat aan de Kanaaldijk 32a in Landsmeer, langs het Noordhollandsch Kanaal tegenover Watergang.

Kijk voor meer excursiedata in het Ilperveld op www.natuurwegwijzer.nl. Ga naar 'Er op uit' en geef Ilperveld als zoekwoord aan.