Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 15 augustus 2005

Nachtvlinders kijken of planten eten in de Eilandspolder

Varen in de Eilandspolder is al een feest op zich, maar als men nog kennismaakt met allerlei eetbare planten is het genieten compleet. Dat kan tijdens een vaarexcursie op zaterdag 20 en 27 augustus van 10.00 tot 12.30 uur. En niet alleen overdag is de natuur de moeite waard. Daarom organiseert Landschap Noord-Holland binnenkort een nachtelijke vlinderexcursie in de Eilandspolder. Op zaterdag 10 september van 20.15 tot 24.00 uur laat Nico Dekker deze beestjes van dichtbij zien.

Enthousiast als hij is neemt Arjan Postma belangstellenden in augustus mee op stap en toont allerlei eetbare planten. Natuurlijk wordt er ook geproefd. Samen wordt er een heerlijke salade bereid uit de Hollandse polder. Tijdens het varen is er ook aandacht voor het fraaie, waterrijke landschap en de dieren die er leven.
Iedereen kent nachtvlinders, maar wist u dat er in Nederland meer dan 1.000 soorten voorkomen? De nachtvlinders worden op 10 september onder andere gelokt met een speciale lamp op een wit laken. Misschien vliegt de reuze wilgenhoutrupsvlinder wel tegen het laken! De eindtijd is afhankelijk van het weer en de vangsten. Eerder vertrekken, kan natuurlijk ook.

De vaarexcursie 'eetbare planten' start bij Werkschuur de Molenaar van Landschap Noord-Holland, Oudelandsdijk 1a ten zuiden van het dorpje Driehuizen. De excursies worden gevaren in een open excursieboot. U wilt immers alles zien en horen. Denk eventueel aan warme kleding. Kosten vaarexcursie EUR 6,70 (lid LNH EUR 4,20, kind tot 12 jaar EUR 2,60), familie EUR 15,00 (lid LNH EUR 10,00).
De nachtvlinderexcursie start bij het Uilenbosje, dat ligt langs de insteekweg bij het Kerkemeertje. Neem hiervoor vanaf de Groeneweg tussen Graft en West-Graftdijk het weggetje naar het noorden. Volg de weg en neem de brug naar rechts. Kosten zijn EUR 2,40 (lid LNH EUR 1,80, kind tot 12 jaar EUR 0,80).
Aanmelden voor alle excursies is verplicht, via de InformatieWinkel op 0251-362762. Dan krijgt u ook het mobiele nummer van Nico Dekker, zodat u hem kunt bellen bij twijfel over het weer bij de nachtvlinderexcursie.



Landschap Noord-Holland