Bill Carter (Miss Sarajevo) op Lowlands

Booij, klusman en van bruggen

Op zaterdag 20 augustus treedt de Amerikaanse documentaire maker en auteur Bill Carter samen met collega-schrijver Tom Lanoye op in het literatuurprogramma op Lowlands in Biddinghuizen. Onder leiding van Groene Amsterdammer redacteur Joeri Boom gaan Carter en Lanoye in discussie over de rol van kunstenaars in conflicten en in het bijzonder over hun rol tijdens de belegering van Sarajevo.

Toen de engelen vertrokken
Bill Carter leest ook voor uit zijn zojuist in het Nederlands vertaalde boek Toen de engelen vertrokken
(Tijdsdocumentenreeks campagnebureau Booij, Klusman en van Bruggen en Uitgeverij Podium) waarin hij zijn ervaringen beschrijft tijdens de belegering van Sarajevo, nu tien jaar geleden.

Pijnlijk herkenbaar
Tot op de dag van vandaag heeft de inhoud van zijn boek nog niets aan actualiteitswaarde ingeboet. Een decennium na Srebrenica worstelt Nederland nog altijd met haar rol in deze verschrikkelijke oorlog. In de conflictgebieden van vandaag, zoals Birma, Irak en Soedan, staan de grote multilaterale organisaties even machteloos als toen, en opnieuw laten de cynische wetten van de oorlogsjournalistiek zich gelden. Het is pijnlijk hoe herkenbaar.

Hartverscheurend boek over liefde oorlog en muziek
Vanuit de hel van Sarajevo vertelt Bill Carter een aangrijpend verhaal over oorlog, liefde en popmuziek. Carter neemt ons mee op een reis langs een dramatische liefdeservaring tot een cruciale ontmoeting met de popgroep U2. Dit laatste resulteert in een hartverscheurende live satellietverbinding tussen het belegerde Sarajevo en de Europese tournee van U2. Sindsdien behoort Bono tot de grote fans van Bill Carter die, behalve met dit boek, opzien baarde met de bekroonde documentaire Miss Sarajevo.

Miss Sarajevo
Op Lowlands zal Carter ook zijn bekroonde en in de studios van U2 in Dublin gemonteerde documentaire Miss Sarajevo vertonen en van commentaar voorzien. De beelden zijn schokkend en de oplossingen waarvoor Carter in de hel van Sarajevo kiest zijn even verrassend als herkenbaar in de weken na de concerten van Live8 vanuit Londen en Philadelphia.

Programma Lowlands
15.15 uur: Korte introductie door Joeri Boom van Bill Carter en Tom Lanoye. Wat beweegt hen? Hoe kijken zij tegen de huidige ontwikkelingen in Europa aan...? 15.20 uur: Bill Carter leest passage uit Fools rush in (Toen de engelen vertrokken) 15.25 uur: Tom Lanoye leest Janus uit Sarajevo
15.40 uur: Vertoning documentaire Miss Sarajevo
16.10 uur: Bill Carter leest passage Fools rush in
16.30 uur: Discussie o.l.v. Joeri Boom over de maatschappelijke bewogenheid van Lanoye en Carter. De rol van politici, de rol van kunstenaars....Wat is er mis in Europa? Etc...

Na afloop van het programma signeert Bill Carter bij boekhandel Athenaeum op het Lowlands terrein.


Noot voor de redactie,