Ingezonden persbericht

Midscheeps,

de zeeman vertelt

BEVERWIJK, 20050815 -- Van de Beverwijkse maritiem fotograaf en publicist Willem H. Moojen is zojuist weer een nieuw boek verschenen. 'Midscheeps, de zeeman vertelt'. Moojen werd herhaaldelijk benaderd met de vraag of er een vervolg zou komen op zijn vorige boek 'Voor en Achter, het verhaal achter de zeeman'. Dit zeer goed ontvangen boek riep zoveel herinneringen op bij zee en ex zeevarenden dat een vervolg haast niet kon uitblijven.


Zeemansverhalen hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op mensen aan de wal. Men keek reikhalzend uit naar een boek waarin de zeeman ons weer liet genieten van zijn avonturen tijdens reizen naar verre oorden en exotische streken.
De zeeman zelf vertelde zijn belevenissen aan zijn maten tijdens de vrije uren op luik één, in de midscheeps of achteruit. Sommige verhalen lijken aangedikt en na jaren een eigen leven te gaan leiden, maar ze hebben allemaal een kern van waarheid. Het leven aan boord was vroeger veel harder dan tegenwoordig, maar daar staat tegenover dat de zeeman toen veel meer tijd had om te passagieren, een stad te bekijken of een stukje land te ontdekken. Aan boord gebeurde van alles, veel humor onderling, een stille gedragscode om elkaar te respecteren en blindelings te vertrouwen en soms droevige gebeurtenissen. Ze komen allemaal voorbij in dit boek.
We treffen onder andere verhalen aan van (ex) zeelieden uit Beverwijk, Heemskerk, Heiloo, Alkmaar, Hoorn, Purmerend, Velsen-Noord, IJmuiden en de rest van Nederland.
Moojen verzamelde en bewerkte de verhalen van bakzeun tot kapitein en maakte er een prachtig boek van. 'Midscheeps' telt maar liefst 350 illustraties en laat ondermeer alle schepen zien die in de verhalen voorkomen.
'Midscheeps' is het eerste boek uit een nieuwe reeks, waarin het leven op de Nederlandse koopvaardij in al haar gelederen in woord en beeld tot uiting komt.

'Midscheeps, de zeeman vertelt', Uitgeverij Lanasta, Emmen. Formaat 165 x 240, 336 pagina's. Genaaid gebonden. ISBN 90-807822-9-7. Prijs ¤ 34,95.




Ingezonden persbericht