TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 19-08-2005

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 20 augustus
Radio 1 - 11.04 uur

RODERICK VEELO IN GESPREK MET
SADIK HARCHAOUI

TROS KAMERBREED praat tijdens de zomermaanden met mensen van buiten de politiek over politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Zaterdag 20 augustus is SADIK HARCHAOUI te gast, directeur van het instituut voor multiculturele ontwikkeling FORUM. Hij heeft nog voor de moord op Theo van Gogh gewaarschuwd voor de radicalisering van moslimjongeren. Hij maakt zich zorgen over de allochtone jongeren die er volgens hem niet bij mogen horen en daarom woedend zijn. Hij is in Marokko geboren maar voelt zich geen pleitbezorger van de Marokkaanse gemeenschap.

SADIK HARCHAOUI is zeven jaar als hij naar Nederland komt. In razend tempo leert hij de taal. Hij krijgt een MAVO-advies maar trekt zich daar niets van aan en schrijft zich in op het VWO. Dat doorloopt hij soepel en wordt na een rechtenstudie de eerste plaatsvervangend officier van Justitie van Marokkaanse komaf. Deze mooie carrière laat hij achter zich en hij stort zich in een publieke functie. Hij wordt in 2003 directeur van FORUM als opvolger van Achmed Aboutaleb die wethouder wordt in Amsterdam. Een roerige tijd waarin hij probeert allochtonen en autochtonen te verbinden, maar het zit hem niet mee. Theo van Gogh wordt vermoord door een Marokkaan, een Marokkaanse tasjesdief wordt doodgereden door een Nederlandse vrouw, de aanslagen in Madrid en Londen. Radicalisering. Het wij tegen zij-gevoel lijkt sterker dan ooit.

Vanuit zijn maatschappelijke functie wil hij het debat aangaan. Met alle burgers, maar ook met de politiek. Hij vindt dat het debat over de multiculturele samenleving wordt verhard en dat spelregels ontbreken. Hij mist verbindend leiderschap en maakt zich zorgen over politici die ad-hoc reageren op incidenten.

Roderick Veelo praat met hem. Hoever gaat de radicalisering van moslimjongeren? Hoe groot is het gevaar, is dit proces nog te stoppen en hoe dan? Hoe blijft het debat levendig zonder dat het een scheldpartij wordt? En wat is zijn rol daarin? En wat te doen aan de verruwing op straat? In TROS Kamerbreed een gesprek.