Koninklijke Nederlandse Schaakbond

EU jeugdkampioenschap te Mureck

Verslag heenreis

Naar goed gebruik probeert de Nederlandse delegatie alle rampspoed al op de heenreis te gebruiken, zodat de schaakpartijen hiervan gevrijwaard blijven.
We mochten dit jaar niet klagen: om te beginnen zag de NS door Sail Amsterdam de bovenleidingen niet meer. Gelukkig wisten alle deelnemers en ouders toch met kunst en autowerk op tijd op schiphol te arriveren.

Vervolgens moest het vliegtuig naar Zürich uitwijken naar een andere startbaan, wat ons naast een sightseeing ook een vertraging van meer dan een half uur opleverde. Daardoor vloog onze gegarandeerde aansluitende vlucht voor onze neus weg.
Deze Zwitserse punktlichkeit stelde ons wel in staat een vergelijkend warenonderzoek te verrichten bij Burger King. Alle hamburgers bleken hetzelfde te smaken. Wel werden we blij gemaakt met het vooruitzicht van perfecte kamers, ons doorgebeld door Heleen die met de auto wel op tijd was aangekomen.
Drie uur wachten ging redelijk snel voorbij en we arriveerden rond half tien op Graz Airport. Omdat al het onheil op de heenreis verzameld werd, bleek ook uit de openstaande tas van Tim Schakel zijn mobiele telefoon te zijn verdwenen. Een grondige zoektocht leverde niets op, zodat we ten slotte toch maar in de door de organisatie gecharterde autos stapten.
Na een nachtelijk rit waarin Dolf werd bijgepraat over de onderwijssituatie in Oostenrijk kwamen we aan in schooldorp Mureck. Het kon dan ook niet anders dan dat we in een internaat werden ondergebracht. De familie Schut bleek ondanks dappere verdedigingspogingen niet in staat te zijn geweest de Belgen uit hun eerder toegewezen onderkomen te weren en hadden moeten verkassen. Toch mogen we niet klagen: de pech zal nu wel op zijn, de nachtrust is verdiend en morgen gaan de deelnemers op voor hun eerste overwinning.

Donderdag 19 augustus

Op de eerste wedstrijddag was de strijdlust in ieder geval volop aanwezig: er viel geen enkele remise.
Robin sleepte met een snelle overwinning niet alleen een welverdiend punt in de wacht, maar kon ook het key-koord voor de snelste winstpartij in ontvangst nemen.
Zyon had bijna even snel groot voordeel, maar zijn tegenstander bleef nog lang stug doorspelen. Het mocht echter niet baten, ook voor hem konden we een punt noteren.
Lisa Hortensius deed de Oostenrijkers eer aan met haar Weense opening. Ze nam dapper het pionoffer van haar tegenstander aan, maar door een kleine misrekening kon ze het werkloosheidscijfer van haar stukken niet meer drukken: haar koning kon het tegen een overmacht niet alleen bolwerken.
Talitha speelde een opgeruimde partij; na een gewaagde en ingewikkelde openingsopzet, verdween er door een venijnige aanval op g2 bij haar Zweedse tegenstandster eerst een kwaliteit en onmiddellijk daarna vrijwel alle andere stukken van het bord, zodat Talitha het eindspel simpel kon uittikken. Om de tegenstandster enigszins te troosten legde Monique haar s avond de dalmutti-regels uit. Helaas zal ze tot morgenavond moeten wachten voordat de vals speeltips van Donna en Mark ook in het Zweeds vertaalt zijn.
Mark verloor helaas in de Svesnikov een pion en kon daarna geen vuist meer maken. Jammer!
Nicky offerde op originele wijze een kwaliteit om een drakensterke loper te krijgen. Lange tijd had hij hierdoor de remise (en wellicht nog wel meer) binnen handbereik. In tijdnood glipte de stelling hem echter door de vingers, doordat zijn overgebleven toren niet goed te activeren was.
Lisa Schut won met wit een mooie aanvalspartij tegen de haar inmiddels goed bekende draak. Met een paar handigheidjes werd de zwarte koningsstelling blootgelegd en kon deze naar het midden van het bord gedreven worden, om daar met dame en toren matgezet te worden. Haar zus Donna behaalde in het open toernooi een iets minder snelle, maar eveneens goede overwinning.
Milly ten slotte had een zware dag. Toen zij lang rokeerde, werd haar koning besprongen door vijandige stukken. Ondanks goede pogingen van Milly om het nog lastig te maken, lukt het de tegenstander toch één van zijn winstplannen uit te voeren.

Na warme pizzabroodjes en een paar potjes dalmutti werd er streng doch rechtvaardig de bedtijd van 9.00 uur aangekondigd.

Lisa Schut 1
Milly Schakel 0
Zyon Kollen 1
Robin van Kampen 1
Talitha Munnik 1
Lisa Hortensius 0
Nicky Law 0
Mark Haast 0
Donna Schut 1

(Dolf Meyer en Dharma Tjiam)

---