Ingezonden persbericht


Amsterdam, 20 augustus 2005

PERSBERICHT

SEDOV sluit zich aan bij SAIL Amsterdam 2005

De intocht van de Sedov was een van de hoogtepunten gisteren. Maar ook de bemanningenparade in het centrum van de stad en de tocht van het Varend Erfgoed naar de Zaanse Schans trokken veel bekijks. In het totaal bezochten 330.000 mensen gisteren het SAIL-terrein waar nog tot 23 uur s avonds bands optraden. Vandaag zal Koningin Beatrix een bezoek brengen aan SAIL. Ook staan de Grachtentocht en diverse roeiwedstrijden op het programma.

Sedov

Het is voor het eerst in de geschiedenis van SAIL Amsterdam dat een Tall Ship binnenloopt tijdens het evenement in een volle IJ-haven. Het Russische schip, het grootste nog varende zeilschip ter wereld, werd enthousiast begroet door bezoekers en andere Tall Ships. De Sedov ligt naast de Mir aan de Veemkade. De Sedov is tussen 10.00 16.00 uur geopend voor publiek.

Streetparade en bemanningenfeest

De Streetparade door Amsterdam was een groot feest ondanks de regen. De bemanningen gingen in optocht naar de Stopera, begeleid door muziek van hun eigen bands. Het was een bijzonder festijn. Aansluitend was er een bemanningenfeest in de kazerne van de Koninklijke Marine. Een gedenkwaardige avond voor de bemanningen. Samen dansen en feesten. Dit onderdeel brengt eigenlijk het beste ons motto ´Enjoy a World of Friendships tot uitdrukking´, aldus Bart Meyers, algemeen directeur van SAIL.

Bezoek Z.K.H. Willem-Alexander

Gisteren zijn we vereerd met een onverwacht bezoek. Prins Willem-Alexander kwam rond het middaguur aan met de Groene Draek. Na een tocht door de haven legde hij aan bij het Muziekcentrum De Prins was gisteravond ook aan boord van de Sedov tijdens een ontvangst van de organisatie.

Vandaag op SAIL

Koningin Beatrix doopt vandaag de catamaran Beatrix. Dit schip wordt door het Prinses Beatrix Fonds voor Spierziekten als Nationaal Jubileumgeschenk aangeboden ter ere van het zilveren regeringsjubileum van de koningin. Het schip is geschikt voor mensen met een lichamelijke handicap.

Bij Art-for-SAIL presenteren vijftig jonge kunstenaars zich. Zij laten zich door SAIL inspireren en maken kunst op. Schilders en tekenaars, maar ook beeldhouwers, fotografen, video- en installatiekunstenaars. Eigentijdse of meer traditionele kunst. Meer informatie over de kunstenaars en de locaties op www.artforsail.nl.

Het Nationaal Varend Erfgoed presenteert zich vandaag tijdens een tocht door de Amsterdamse grachten. Er is een "hoge" en een "lage" route uitgezet.

Vanavond zijn er voor bemanningen sloepwedstrijden. De wedstrijden vinden plaats van 19.30 21.00 uur in SAILsation, het evenementengebied ten noorden van het Java-eiland.

Sponsors SAIL Amsterdam 2005

Dit fantastische evenement kan alleen gerealiseerd dankzij steun van onze sponsors en partners: Subsidiënt: Gemeente Amsterdam; Hoofdsponsors: Koninklijke Marine, Nationale Postcodeloterij, Postbank en Tiscali; Sponsors: Accor Hotels, Boer & Croon Strategy and Management Group, Clifford Chance, ING, Nederlandse Spoorwegen, Provincie Noord-Holland en De Telegraaf. Supporters: Burgers Ergon, Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling,

ISS Cleaning Services / Securicor Beveilinging / Icova, Randstad , SvitzerWijsmuller ,

ter Haak Group en UltrAlert . Suppliers: DaimlerChrysler Nederland, Scheepswerf de Breedendam, Splandigo, In-Sim en Galaxy

De Partners van SAIL zijn LOC7000 Events, Martinair Party Service, Nautisch Evenementen Bureau en the FrontDoor


---

Einde bericht