Skatebond Nederland



Persbericht Skate Bond Nederland


----------

Frank Fiers wint open NK 100 km in Hallum


Frank Fiers is vandaag in Hallum winnaar geworden van het open Nederlands kampioenschap over 100 km. De 34-jarige Vlaming uit Wetteren was extra blij omdat het alweer enige tijd geleden is dat hij een wedstrijd gewonnen heeft. Tweede werd Fiers' landgenoot Sander Armée, die Fiers had achterhaald nadat deze ongeveer de hele derde omloop van 30 km alleen op kop had gereden. De Nederlandse inbreng op het erepodium kwam van Ingmar Berga uit Hoogeveen, die als derde eindigde door de sprint van een volggroep van vier te winnen.


Fiers, Armée en Berga maakten deel uit van een kopgroep van dertien, ontstaan in het tweede gedeelte van de race. Toen Fiers (ploeg Univé/Stouwdam) met nog ongeveer 40 km voor de wielen besloot uit deze groep te demarreren, gingen Armée en Erik Hulzebosch - die deze roemruchte Bartlehiemtocht acht keer heeft gewonnen - in de achtervolging. Op een gegeven moment moest Hulzebosch Armée laten gaan. De laatste bewees vorige week zondag nog dat hij goed alleen kan rijden door in de regen de 30 km wegwedstrijd van de driedaagse van Zandvoorde (België) te winnen, nadat hij al in de eerste kilometers was ontsnapt. Armée sloot bij Fiers aan met nog zes plaatselijke ronden van 1500 m te gaan. Daarachter reed een groep van vier met Berga, Roy Boeve uit Kampen, Cédric Michaud uit Frankrijk en Hulzebosch, die in deze volgorde derde tot en met zesde werden.
De eerste kilometerslange solovlucht kwam op naam van Erik van de Heide uit Schagerbrug. Toen hij was teruggepakt ging Michaud er alleen vandoor. Ook deze ontsnappingspoging werd verijdeld, waarna in de tweede omloop van 30 km drie vluchters anderhalve minuut voorsprong namen: Erik Tange uit Amsterdam, Jacco Morren uit Kamperveen en Frank Woltman uit Assen. Het achtervolgende werk werd grotendeels gedaan door Hulzebosch' en Michauds Nefitploeg. Vervolgens vormde zich een kopgroep van dertien met onder meer Fiers, Berga, Boeve, Hulzebosch, Michaud, Arjan Mombarg, Arjan Smit en Renaat Demeter. Deze groep viel later in stukken uiteen, maar toen had Fiers de groep al verlaten om er niet meer in terug te keren.


Overige categorieën (60 km)

Ook bij de vrouwen ging de overwinning naar België, in de persoon van Hilde Goovaerts, die twee weken geleden brons pakte op het EK marathon. Jannitta Spigt uit Ede (die daar zesde werd) pakte de tweede plaats, de Belgische Annelies van Miert de derde.
In de dames-2-categorie was de snelste dame een junior: Ellen Waijer uit Garrelsweer. Jeltsje Osinga uit Pingjum finishte hier als tweede, junior Katja van Wijk uit Oostvoorne als derde.
De eerste B-rijder was Peter Nauta uit Amsterdam, eerste C-rijder Jouke Hoogeveen en eerste veteraan René van der Meulen uit Kampen. Al deze categorieën reden 60 km.


Meer info: www.skatebond.nl


E-mail: info@skatebond.nl


----------

Over de Skate Bond Nederland (SBN)


De Skate Bond Nederland is in 2004 tot stand gekomen na een fusie van de de Nederlandse Rolschaatsbond, Skeelerbond Nederland en de Nederlandse Bandy Federatie. De skategerelateerde sporten die onder de hoede van de SBN vallen zijn aggressive, bandy, downhill, inlinehockey, kunstrijden, recreatie, rolhockey en speed. In korte tijd groeide het ledenaantal van de afzonderlijke bonden van 2.500 tot nu 12.500, georganiseerd in bijna 100 verenigingen. De SBN wil ten behoeve van een verantwoorde sportdeelname van zoveel mogelijk inwoners in Nederland leiding geven aan de beoefening van de skatesport in al haar verschijningsvormen. De SBN is door het Ministerie van VWS en NOC*NSF erkend als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland en is aangesloten bij de Wereldbonden FIRS (Rollersports), FIB (Bandy) en de Europese bond CERS. Univé Verzekeringen is hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl