Ingezonden persbericht

'Achter de Kawat'; Een voormalig krijgsgevangene spreekt

Een voormalig krijgsgevangene spreekt

(BRONBEEK) ARNHEM, 20050815 -- Zaterdag 20 augustus 2005 wordt op het landgoed Bronbeek in Arnhem stil gestaan bij de slachtoffers en overlevenden van de beruchte Birma - Siam spoorweg. Zestig jaar geleden kwam een eind aan de Japanse overheersing en daardoor ook aan de bouw van deze spoorlijn.


Eén van hen is oud marineman Huib Gelderblom. Van 1942 tot aan de bevrijding in 1945 heeft hij aan de beruchte Birma ­ Siam spoorlijn moeten werken. Honger, folteringen, ziektes en de dood. Alles kwam voorbij.
Veel heeft hij gezien en meegemaakt. Het zou hem vele jaren later nog blijven achtervolgen. Op aanraden van zijn psychiater is hij, zijn bevindingen op gaan schrijven. Hij wist het één en ander op een bijzondere wijze op papier te zetten. Zonder alle ellende die ons zo bekend is door de documentaires en boeken over die tijd.
Het resultaat is een goed leesbaar geheel geworden, bestaande uit korte verhalen. Bijna elk verhaal/hoofdstuk weet hij af te sluiten met een beschouwende of relatieverende opmerking. Je zou bijna kunnen zeggen: a la Carmiggelt. Humor, kameraadschap, de drang om te overleven komen duidelijk naar voren, maar tussen de regels door leest men de folteringen en ontberingen die hij en velen met hem hebben moeten doorstaan.
Ondanks dat hij al meerdere malen was benaderd om het als boek uit te geven, heeft hij dit altijd geweigerd. Nu, na zestig jaar ziet hij het anders, het verhaal moet verteld worden aan de volgende generatie.

Op 20 augustus zal na de herdenking op Bronbeek het eerste exemplaar van 'Achter de Kawat' aangeboden worden aan Vice-admiraal b.d. J.H. Scheuer.
Het is een uniek document, dat zich onderscheidt van de vele die er al over dit onderwerp verschenen zijn en dat nu voor het nageslacht bewaard wordt. Het laat onder meer te laten zien dat niet alle belevingen hetzelfde zijn voor iedereen.

'Achter de Kawat' wordt uitgegeven door Lanasta, een uitgeverij die zich gespecialiseerd heeft in maritieme boeken. Het 160 pagina's tellende gebonden boek is op een aansprekende wijze geïllustreerd door Vincent van Wanrooi

ISBN 90-807822-8-9

Vanaf 22 augustus is het boek te koop bij uw boekhandel.




Uitgeverij Lanasta