Ingezonden persbericht

Utrechtse Held gaat van start

Stuntmatic start stuntopleiding voor risicojongeren

UTRECHT, 20050817 -- Op zaterdag 20 augustus, op het oefenterrein van Bruinsma Verkeersopleidingen op het voormalige NS terrein bij de Amsterdamsenstraatweg/Concordiastraat is er een video en foto-shooting voor het project Utrechtse Held.


Het project heeft als doelstelling een groep van 50 zogenaamde risicojongeren op basis van hun talent op te leiden tot stuntvrouw/man om hun zelfvertrouwen en zelfrespect te stimuleren, zodat zij zelfbewust de arbeidsmarkt kunnen betreden of een bewuste keus maken voor een aansluitende opleiding.

Onder leiding van regisseur Didier Chabi en met een aantal stuntcoördinatoren uit Berlijn van de professionele stunt team Action Unlimited (Film: The pianiste, Roman Polansky), zal daarna met jongeren een spectaculaire stuntscène voorbereid en uitgevoerd worden, zoals dat ook op een actiefilmset gebeurd.
De aanwezige jongeren hebben al heel wat in huis op het gebied van illegale stunten met scooters en motoren.
Zij zullen met hun materiaal (3 scooters en 3 motoren) aanwezig zijn om hun kunsten en talenten te integreren in een filmische scène.

Voor deze scène zullen de mensen van Action Unlimited een korte training van sprongen en vechtscènes met de jongeren voorbereiden. Hun materiaal, twee stuntauto's, zijn de basis voor de geplande achtervolgingsscène waarbij minimaal 10 jongeren met 3 scooters, 2 jeeps, een overvliegende motor en vuur en rookeffecten gebruikt worden.

De bekende rapgroep DSM 3D uit Utrecht presenteert een speciaal voor het project geschreven nummer, inclusief de video-opnamen voor een bijbehorende clip.

De video, foto-opnames hiervan worden voor de videoclip van DSM 3D en een grote poster voor de werving van de jongeren voor het project gebruikt.

Vanaf 1 september 2005 tot 31 december 2007 zal Utrecht gedurende twee jaar in de ban van een stuntopleiding voor jongeren komen.

Vier weken later, tijdens de 25ste editie van het Nederlands Film Festival zullen eind september 2 stuntwerk-workshops en een showpresentatie van het project voor het festivalpubliek in het Griftpark gegeven worden.

Met Europese subsidie en financiële steun van een groot aantal fondsen is Utrechtse Held een samenwerking met drie partners aangegaan.
Dit zijn Mira Media, een stichting die zich ten doel stelt de jongeren naar de media-arbeidsmarkt te begeleiden, Portes, een welzijnsorganisatie, die zich gaat inzetten voor sociale begeleiding van de deelnemers, en het ROC midden Nederland dat de mogelijkheid biedt een aantal deelnemers in een speciaal programma Do It te begeleiden bij toeleveringsactiviteiten, zoals auto's ombouwen en decorbouw.




stuntmatic