Gemeente Hoorn


Herinrichting Nieuwstraat

Persbericht d.d.: 11 augustus 2005

De herinrichting van de Nieuwstraat en de westzijde van het Kerkplein gaat in de week van 22 augustus van start. Het werk zal op 11 november, de dag van de intocht van Sint-Nicolaas, achter de rug zijn.

Wat gaat er gebeuren?

* vervanging van de bestrating. De verharding van de rijbaan en de trottoirs wordt uitgevoerd in gebakken klinkers. Er wordt gebruikgemaakt van dezelfde brede trottoirbanden als in de Muntstraat. De rijbaan wordt voorzien van een fundering, die trillinghinder zal beperken;

* (waar nodig) herstel van de historische stoepen, in overleg met de betreffende bewoners;

* vervanging van de verlichting door groene Oudhollandse lichtmasten en armaturen;

* het aanbrengen van een ondergrondse stroomvoorziening ten behoeve van markt en kermis.

De trottoirs worden verbreed. Op het Kerkplein en nabij de Wisselstraat komen laad- en loshavens. Ter hoogte van de Muntstraat komt een parkeerplaats voor gehandicapten. De Nieuwstraat en de westzijde van het Kerkplein blijven eenrichtingverkeer; alleen fietsers kunnen in twee richtingen door de straat.

In verband met de bereikbaarheid van de winkels en voor de hulpdiensten, wordt het werk in twee fasen uitgevoerd. Fase 1: tussen het kruispunt Kerkstraat/Kerkplein en Nieuwstraat 10 (augustus/september)
In de week van 22 augustus wordt de Kerkstraat afgesloten. Er is dan geen doorgaand verkeer mogelijk vanaf de Roode Steen. De winkels in de Kerkstraat blijven via de Roode Steen wel bereikbaar. Ook de oostkant van het Kerkplein blijft via het Gerritsland en de Breestraat gewoon bereikbaar.
Verkeer op de Roode Steen wordt omgeleid via het Grote Oost en de Oude Doelenkade.
Vanaf het Gerritsland is geen verkeer mogelijk naar de Nieuwstraat. Verkeer uit die richting wordt omgeleid via de Gasfabriekstraat. Fase 2: tussen Nieuwstraat 10 en het Statenlogement (oktober/november)

Verkeer uit de richting Roode Steen wordt omgeleid via Kerkstraat, Breestraat, Gerritsland en Gasfabriekstraat. Verkeer uit de richting Gerritsland gaat nog steeds via de Gasfabriekstraat. Tijdens de uitvoering van beide fasen blijft het kruispunt Korte Achterstraat/Gouw/Muntstraat open voor al het verkeer. De kramen van de zaterdagmarkt komen tijdelijk aan de oostzijde van de Veemarkt te staan.

---