Gemeente Hoorn


Wegwerkzaamheden aan Poortwachter en Sluiswachter

Persbericht d.d.: 11 augustus 2005

In de week van maandag 22 augustus gaat de laatste reeks werkzaamheden aan de Poortwachter en de Sluiswachter van start. Dit betreft het opnieuw in orde brengen van de asfaltverharding van de Poortwachter en groot asfaltonderhoud aan de Sluiswachter. Met daaraan gekoppeld het aanbrengen van rode fietsstroken en plateaus en het herstraten of aanleggen van voetpaden, parkeerstroken en dergelijke.

In de volgende straatgedeelten is in de genoemde perioden geen doorgaand verkeer mogelijk.


1. Poortwachter tussen Sluiswachter en Brandwachter Het gedeelte van de Poortwachter tussen de Sluiswachter en de Brandwachter komt als eerste aan bod, van 22 augustus tot 13 september. In deze periode is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk over dat deel van de Poortwachter. Evenmin zal het mogelijk zijn met de auto woningen en parkeerplaatsen te bereiken. Fietsers moeten afstappen en over de trottoirs lopen. De woningen en voorzieningen blijven wel voor voetgangers bereikbaar. Ook de hulpdiensten kunnen erdoor. Van 5 tot 13 september wordt de kruising Poortwachter/Sluiswachter onder handen genomen. In die periode is er dus geen autoverkeer mogelijk van de Poortwachter naar de Sluiswachter. Fietsers moeten afstappen en kunnen over de trottoirs verdergaan. De Sluiswachter is voor auto's wel bereikbaar via de route Keern-Geldelozeweg. Op 13 september zullen de Poortwachter en het kruispunt met de Sluiswachter weer open zijn voor het verkeer.


2. Sluiswachter van Poortwachter tot en met plateau Geldelozeweg De tweede reeks werkzaamheden voltrekt zich aan de Sluiswachter tussen de kruising met de Poortwachter tot en met het plateau op de Geldelozeweg. Deze werkzaamheden duren van 13 september tot 17 oktober. In deze periode is er geen doorgaand autoverkeer mogelijk over de Sluiswachter. Om de bereikbaarheid van woningen en parkeerplaatsen zo optimaal mogelijk te houden, gebeurt het werk in fasen. Daar waar de rijbaan is opgebroken, zijn de woningen, parkeerplaatsen en andere voorzieningen tijdelijk niet voor autoverkeer bereikbaar. Wel voor voetgangers en voor fietsers die zijn afgestapt. Ook de hulpdiensten kunnen erdoor, bijvoorbeeld via de trottoirs.
Op maandag 10 en dinsdag 11 oktober wordt de toplaag van het asfalt aangebracht. Dan zal er geen verkeer mogelijk zijn over de Sluiswachter en naar de woningen op Het Oude Ambacht, de Lijndraaier en een deel van de Breeuwer.
Eveneens op 10 en 11 oktober wordt het plateau met de Van Aalstweg hersteld. In verband hiermee is dit kruispunt op beide dagen voor al het verkeer afgesloten.

Fietsers
Tijdens de werkzaamheden op het laatste deel van de Sluiswachter, van Lijndraaier 104 tot en met het plateau op de Geldelozeweg, is er geen doorgaand verkeer mogelijk over het fietspad van de Geldelozeweg. Fietsers (en auto's van aanwonenden) moeten omrijden via de Van Aalstweg.

Nieuw voetpad Geldelozeweg
Op de Geldelozeweg wordt eind september/begin oktober tussen Avondlicht en het plateau bij de Van Aalstweg een voetpad aangelegd aan de zijde van de Lijndraaier. Hierbij sluit men steeds over een korte lengte de helft van de rijbaan af, maar blijft verkeer in beide richtingen over de Geldelozeweg mogelijk.

Vier fasen
De werkzaamheden zijn in vier fasen verdeeld: Fase 1: Poortwachter tussen Sluiswachter en Brandwachter (fase 1 duurt van 22 augustus tot 13 september) Fase 2: Sluiswachter van kruising met Poortwachter tot Het Oude Ambacht 103
Fase 3: Sluiswachter van Het Oude Ambacht 103 tot Lijndraaier 104 Fase 4: Sluiswachter van Lijndraaier 104 tot en met het plateau op de Geldelozeweg
(fase 2 t/m 4 duren van 13 september tot 17 oktober)

Omleidingen
Het verkeer wordt met borden op de werkzaamheden geattendeerd. De omleidingen zullen met borden zijn aangegeven.

De bus
In de 1e fase, tot het afsluiten van het kruispunt Poortwachter/Sluiswachter, blijft busverkeer van de Poortwachter naar de Sluiswachter mogelijk. Tijdens de afsluiting van het kruispunt Poortwachter/Sluiswachter kan dat niet en rijdt de bus van de Porder via de Brandwachter en Slotenmaker naar het Keern. In die periode zijn de halteplaatsen rondom de De Huesmolen en de Sluiswachter/Geldelozeweg buiten gebruik. Tijdens de werkzaamheden aan de Sluiswachter/-Geldelozeweg rijdt de bus van de Torenwachter via de Poortwachter, Brandwachter en de Slotenmaker naar het Keern. In die periode zijn de bushaltes aan de Sluiswachter/Geldelozeweg buiten gebruik.

Huisvuil
De wegopbrekingen hebben ook gevolgen voor het aanbieden en ophalen van het huisvuil. Via Holland Collect krijgen de bewoners te horen waar de rolemmers (tijdelijk) moeten worden aangeboden.

De uitvoering van de werkzaamheden is uiteraard mede afhankelijk van de weersomstandigheden.
Wie tijdens de werkzaamheden problemen heeft met bevoorrading, bereikbaarheid of andere zaken, kan contact opnemen met de gemeentelijke toezichthouder, de heer H. Heeringa, hij is bereikbaar op telefoonnummer 06 54285817.

---