Gemeente Lingewaard


College: fietsers hebben recht op veilige routes

Reconstructie veerstoep Doornenburg van start
foto toegangsweg veer doornenburg
De toegangsweg naar de veerpont wordt voor fietsers aanmerkelijk veiliger.

De veerstoep in Doornenburg gaat binnenkort op de schop. Niet alleen het onderhoud krijgt aandacht, ook voor fietsers wordt de veiligheid aanmerkelijk verbeterd. De werkzaamheden beginnen 22 augustus en duren tot half oktober. Aan de Pannerdense veerstoep wordt niet gewerkt. Het verkeer krijgt wel aan beide kanten te maken met langere wachttijden. De veerpont blijft tijdens de werkzaamheden in de vaart.

De reconstructie aan de oever van het Pannerdensch Kanaal was bij het college al geruime tijd in beeld. Wethouder Piet Lentjes van verkeerszaken: ,,Als ik zie hoeveel auto's en fietsers gebruikmaken van de veerpont, dan ben ik blij dat we eindelijk met deze belangrijke klus kunnen beginnen. De Doornenburgse veerpont is een belangrijke schakel voor zowel het woon-werkverkeer als in de recreatieve fietsroutes.''

Troetelreizigers
Vooral in de zomermaanden is het bij de veerpont uitzonderlijk druk met fietsers. Juist deze groep weggebruikers heeft volgens de portefeuillehouder van verkeerszaken ruime aandacht van het college. ,,Bij aanvang van deze raadsperiode heeft het college gesteld dat in onze gemeente alle verkeersdeelnemers veilig aan het verkeer moeten kunnen deelnemen. Dat wil onder meer ook zeggen goede wegen en veilige fietsroutes.''

Nu komen fietsers vooral bij het afrijden van de veerpont in de knel tussen de hoge berm en passerende auto's. Deze netelige situatie is straks verleden tijd. De langste klinkerweg wordt vervangen door een comfortabele brede asfaltweg met een speciale strook voor fietsers.

,,Minister Karla Peijs van verkeer heeft de positie van fietsers in een interview in Trouw goed geformuleerd: 'Er gaan net zo veel mensen met de fiets naar hun baan als met het hele openbaar vervoer. Ik moet er niet aan denken dat fietsers de auto gaan pakken.' Ik ben het met de minister dan ook eens dat we als overheid fietsers best mogen verwennen. Peijs noemt ze terecht 'troetelreizigers', aldus wethouder Lentjes die een uitgave voor de veerstoep van circa 250.000 euro als gerechtvaardig vindt.

De gemeente Lingewaard heeft een subsidie aangevraagd in het kader van Plattelands Ontwikkelings Programma. De uitkomst is nog niet bekend.

Artikel geplaatst op 12 augustus 2005