Gemeente Rotterdam

Nr. 34
19 augustus 2005

Weekbericht Rotterdam van 22 augustus t/m 27 augustus 2005

Wethouder Van den Anker tekent convenant 'De Veilige School' Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en deelgemeente voorzitter van Overschie, J. Eger ondertekenen op maandag 22 augustus om 9.30 uur het convenant 'De Veilige School'. De ondertekening vindt plaats in de deelgemeente Overschie aan de burgemeester Baumanlaan 178. In het convenant staan afspraken om overlast, vandalisme en ander strafbaar gedrag van jongeren te voorkomen en te bestrijden. 'De veilige school' is een samenwerkingsverband tussen deelgemeente Overschie, gemeente Rotterdam, Dienst Stedelijk Onderwijs, Openbaar Ministerie, RET, Politie, Praktijk School Rotterdam-Noord, Max Kolbe School en Maatwerk. Met deze overeenkomst streven de samenwerkende partijen naar meer eenheid in het optreden tegen ontoelaatbaar gedrag van leerlingen binnen en buiten de school. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ingeborg Hoogveld, tel. 010 - 417 26 52 of 06 - 22 50 32 91)

Wethouders Geluk en Van den Anker naar ACT Jeugd project De wethouders Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) en Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) laten zich op woensdag 24 augustus om 11.30 uur informeren over een 'outreachende' vorm (persoonsgebonden aanpak) van hulp aan jongeren die problemen hebben op verschillende levensgebieden. Aanwezig zijn vertegenwoordigers van de GGZ groep Europoort en van de Bavo RNO Groep. Ze doen dat op locatie bij het team dat als uitvalsbasis heeft het Rebound Center aan de Schiehaven 17. (Voor meer informatie: GGZ groep Europoort, Lisette Maas, tel. 0180 - 64 35 00)

Wethouder Van den Anker maakt finalisten basisteam startende ondernemers bekend Wethouder Marianne van den Anker (o.a. Emancipatiezaken) maakt op woensdag 24 augustus om 20.00 uur in de Rabobank aan de Coolsingel bekend, welke 15 finalisten in het basisteam komen van de startende ondernemers. De 15 kandidaten zijn geselecteerd uit 65 vrouwen die deelnamen aan het project 'sprintend naar de start'. Tijdens de selectie is gelet op diversiteit, type onderneming, etnische afkomst en leeftijd. Op het Zakenfestival (19 september) worden de namen van de 15 topondernemers bekend gemaakt, die de finalisten een jaar lang gaan begeleiden. (Voor meer informatie: WS&O Verhaar Eeuwijk, Gerda Verhaar Eeuwijk, tel. 010 - 436 08 06)

Wethouder Marianne van den Anker bezoekt deelgemeente Charlois op de fiets Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) bezoekt donderdag 25 augustus vanaf 9.30 uur de deelgemeente Charlois op de fiets. Tijdens de fietstocht bezoekt ze projecten voor Antillianen, Vitaal Pendrecht en Het Baken. De wethouder doet dit samen met ambtenaren van de deelgemeente Charlois en Programmabureau Veilig. (Voor meer informatie: Programmabureau Veilig, Kim de Leeuw, tel. 010 - 417 33 37)

Wethouder Pastors geeft startsein bouw 600 koopwoningen Spangen Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) geeft op donderdag 25 augustus om 14.00 uur het startsein voor de bouw van 600 koopwoningen in de wijk Spangen. Het programma vindt plaats in een tent in de Willem Beukelszstraat, tussen de Mathenesserdijk en de Mathenessersstraat. Een belangrijk onderdeel vormt het slaan van de 1e paal door de wethouder samen met WoonBron-directeur Richard Sitton, voor de nieuwbouw van tachtig woningen en een parkeergarage aan de Mathenesserstraat / hoek Willem Beukelszstraat. Nadat Spangen de laatste jaren sterk is gestegen op de Veiligheidsindex, wordt nu gestart met de bouw van een gevarieerd aanbod van woningen in de wijk. Tijdens de bijeenkomst wordt ook een website gelanceerd waarop informatie te vinden is over de bouw en verkoop van de 600 koopwoningen in Spangen. (Voor meer informatie: Deelgemeente Delfshaven, afdeling Communicatie, Margot van Riessen, tel. 010 - 425 04 94 of 06 - 52 00 05 33) Wethouder Hulman opent Internationaal Rotterdams Straatfestival Wethouder Stefan Hulman (Kunstzaken en Verkeer) opent op donderdag 25 augustus, samen met turntalent Jeffrey Wammes, het Internationaal Rotterdams Straatfestival. De opening vindt plaats om 19.00 uur op het Grotekerkplein voor de Laurenskerk. Van donderdag 25 augustus tot en met zondag 28 augustus 2005 wordt voor de negentiende keer het Internationaal Rotterdams Straatfestival gehouden, als onderdeel van de Rotterdamse Zomerfestivals. Tijdens het Straatfestival zullen artiesten, dit jaar onder meer afkomstig uit Australië, Japan, Oekraïne, Spanje, Nieuw Zeeland en Costa Rica, op verschillende plekken in de Rotterdamse binnenstad hun acts uitvoeren. De beste artiest van het festival wint de Gouden Straatkei, een toonaangevende prijs in de wereld van de straatartiesten. Ook kan het publiek weer haar stem uit brengen voor de Markus Markoni publieksprijs. (Voor meer informatie: http://www.rotterdams-straatfestival.nl of Stichting Straatfestival Rotterdam, Leo van Buren, tel. 010 - 591 88 79)

Wethouder Van Sluis opent China Festival
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) opent op vrijdag 26 augustus om 14.00 uur het jaarlijkse China Festival op het Kruisplein (hoek Westersingel). Deze grootste Chinese markt van Nederland bestaat uit circa 100 kramen met typisch Chinese artikelen zoals porselein, zijden kleding en vliegers. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van culinair eten en drinken, kunst, dans en muziek. Nieuw dit jaar is het beeldenterras met de sfeer van een Chinees stadspark. Het China Festival duurt van vrijdag 26 augustus tot en met maandag 29 augustus. (Voor meer informatie: Dienst Marktwezen Rotterdam, Carel van de Poel, tel. 010 - 440 08 76)

Wethouder Bolsius opent clubgebouw DEHMusschen
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) verricht op vrijdag 26 augustus om 15.30 uur aan de Oldegaarde 665, samen met portefeuillehouder Lionel Martijn van deelgemeente Charlois, de feestelijke opening van het nieuwe clubgebouw voor voetbalvereniging DEHMusschen. Het nieuwe clubgebouw maakt deel uit van het project Zuiderpark, waar een grootscheepse vernieuwing plaatsvindt. Sportcomplexen, het watersysteem, complexen van volkstuinverenigingen, paden, bruggen en speelmogelijkheden in het Zuiderpark worden vernieuwd en aantrekkelijker gemaakt. (Voor meer informatie: Dienst Sport en Recreatie, afdeling Communicatie, Noesja Hoffschlag, tel. 010 - 417 31 22)

Burgemeester Opstelten reikt Clubstars Award 2005 uit Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt op vrijdag 26 augustus om 21.00 uur de 2e Clubstar Award uit. Dat doet hij in Hyperhyper aan de Mauritsweg 5 te Rotterdam. De doelen van Clubstars zijn o.a. het verbeteren van de kwaliteit, het tegengaan van discriminatie, het toegankelijk maken voor alle jongeren en het vergroten van de veiligheid in het uitgaansleven. Een vakjury van Rotterdamse clubeigenaren en/of exploitanten van 26 discotheken heeft de volgende clubs genomineerd: Thalia Lounge, Nighttown, Off_Corso, Hollywood en Now & Wow. De genomineerde clubs zijn beoordeeld door een jongerenonderzoekspanel en de bezoekers van de clubs. Uit de beoordelingen is een winnaar bepaald. De Clubstars Awards is een initiatief van de Stichting RADAR. (Voor meer informatie: Projectleider Clubstars RADAR, T.H. Ong, tel. 010 - 411 39 11)

Wethouder Geluk spreekt over politiek met jongeren Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) spreekt zaterdag 27 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur met Rotterdamse jongeren over politiek, geloof en de komende verkiezingen. Jongeren uit de Pelgrimvaderkerk in Rotterdam-Delfshaven houden een zomerweekeinde in Renesse aan de Rampweg 10 onder het motto 'Rotterdam, een veilige haven?!'. Dominee Hans Visser en jongerenwerker Frank van Strijen van Youth for Christ zullen ook spreken. Geluk vertelt hoe hij geloof vormgeeft in zijn politieke werk en wat hij verwacht van de verkiezingen in 2006. De wethouder is lijsttrekker van het CDA. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Guido van Riet, tel. 010 - 417 23 17, Organisatie Zomerweekeinde, Gert-Jan Duitman, tel. 010 - 265 37 90)

Wethouder Geluk bezoekt Blutfestival
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) bezoekt zaterdag 27 augustus om 14.30 uur het Blutfestival aan het Poolsterplein. Het Armoedeplatform Prins Alexander organiseert dit festival om mensen attent te maken op stille armoede en duidelijk te maken hoe ze met weinig middelen waardig kunnen leven. Rotterdammers krijgen ook de kans te komen met klachten, vragen en wensen over zorg en welzijn. Zij kunnen in debat met politici uit de Tweede Kamer, de gemeente en de deelgemeente. Wethouder Geluk heeft het onderwerp 'welzijn' in de portefeuille. (Voor meer informatie: Guido van Riet, Communicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 23 17 of Blutfestival, Dirk-Jan van Lottum, djvanlottum@chello.nl) En verder.
maakt burgemeester Opstelten op zaterdag 27 augustus om 13.15 uur kennis met de eerste jaarsleden van de Rotterdamse Sociëteit SSR Rotterdam (Societas Studiosorum Reformatorum Roterodamensis). (Voor meer informatie: SSR Rotterdam barweek Commissie 2005, Tijmen Meester, tel. 06 - 24 81 71 87)

noot voor de redactie/