Vereniging FME-CWM

Jan Kamminga, voorzitter FME, heropent debat kernenergie

Amsterdam, 20 augustus 2005 Jan Kamminga, voorzitter van industriewerkgeversorganisatie FME pleit voor fors gebruik van kernenergie en zo nodig de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland. Dit is onontkoombaar. We kunnen niet doorgaan met de energie op de traditionele manier op te wekken: slecht voor het milieu, slecht voor de prijzen, slecht voor de concurrentiepositie. aldus Kamminga in het programma Café Vondel van BNR Nieuwsradio.

De industrie heeft kernenergie nodig omdat de traditionele energiebronnen uitgeput raken en omdat de energieprijzen de komende jaren hard zullen blijven stijgen. Als er in Nederland geen nieuwe centrales komen, moet volgens de werkgeversvoorman nóg meer kernenergie uit het buitenland worden geïmporteerd.

Kamminga roept op tot een discussie over kernenergie. Ik ben er diep van overtuigd dat de kernenergiediscussie snel op gang zal komen, ook onder de druk van de snel stijgende energieprijzen op het ogenblik. En ik ben er ook van overtuigd dat over enkele jaren het volgende taboe in onze samenleving, het taboe uit de jaren 70 op kernenergie, voorbij zal zijn. De FME-voorzitter denkt een politieke meerderheid achter zijn plan te kunnen krijgen. Ik weet zeker dat het realisme, ook binnen de PvdA, zo groot zal zijn, dat op relatief korte termijn de partij overstag gaat.

De werkgeversvoorman ziet ook de keerzijdes van kernenergie. Hij noemt het kernafval een groot probleem, maar Kamminga ziet dat niet als onoverkomelijk: ik denk dat we dat risico moeten nemen. Hij noemde het een beheersbaar risico. Ook de terreurdreiging is voor hem geen reden om geen kerncentrales te bouwen: We kunnen natuurlijk niet vanwege de terreurdreiging zeggen: nu stoppen we wel met kernenergie. Om vanwege de veiligheidsrisicos geen kerncentrales in Nederland te bouwen is volgens Kamminga naïef. Tegenover Terneuzen staat een enorme Belgische kerncentrale. Als die ontploft hebben we daar in Nederland net zoveel last van als in België, vooral als er dan nog zuidwester wind is ook.

Vereniging FME-CWM, Tom van der Maas (woordvoerder) 079 - 353 13 67 of 06 - 52 665 665, tma@fme.nl