Gemeente Graafstroom


Start van het bestuurskrachtonderzoek

De gemeenten van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden gaan tegelijkertijd een onderzoek uitvoeren naar hun bestuurskracht. Ook in onze gemeente zal dit onderzoek, uitgevoerd door BMC en voor 50% gesubsidieerd door de provincie Zuid-Holland, direct na de zomervakantie van start gaan.

Het onderzoek richt zich op de mogelijkheden die het gemeentebestuur heeft om te beantwoorden aan eisen en wensen op het gebied van dienstverlening, of zij de financiele middelen en de capaciteit heeft om haar opgaven de komende tien a vijftien jaren uit te voeren en of zij in staat is om daadkrachtig te kunnen optreden bij toekomstige en regionale ontwikkelingen.

De aanpak van BMC is voor een deel gebaseerd op gedegen, objectief onderzoek.
Maar voor een ander, belangrijk deel zal het bureau de mening van de gebruikers van voorzieningen van - en dienstverlening door de gemeente peilen en als subjectief deel in het onderzoek inbrengen. Daartoe zullen tal van interviews gehouden worden met maatschappelijke instanties en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Onze gemeente zal het onderzoek zelfstandig laten uitvoeren en zal op basis van de uitkomsten een besluit nemen over de wijze waarop de belangen voor onze gemeenschap de komende jaren het best kunnen worden gewaarborgd. De regionale samenwerking is bedoeld om de uitkomsten van het onderzoek onderling te kunnen vergelijken en om de mogelijkheden te verkennen om regionale samenwerking verder te ontwikkelen op die terreinen waar ze het meest bijdragen aan een effectieve dienstverlening en beleidsontwikkeling van onze gemeenten.

Rond de jaarwisseling zal het eerste deel van het onderzoek zijn afgerond. Nog voor de zomervakantie van 2006 zullen de eindrapporten door de (nieuwe) gemeenteraden worden behandeld.