Ingezonden persbericht


Persbericht van de Universiteit Utrecht

22 augustus 2005

Universiteit handhaaft hoge internationale positie

De Universiteit Utrecht maakt haar naam als toonaangevende onderzoeksuniversiteit opnieuw waar. Net als vorig jaar verwierf Utrecht een zesde positie op de prestigieuze Europese Shanghai-ranglijst. Wereldwijd bekleedt de Universiteit Utrecht van de ruim tweeduizend onderzochte universiteiten de 41ste positie.

Beste Nederlandse universiteit in Europa
De Universiteit Utrecht staat met haar zes plaats hoger op de lijst dan de beste Franse universiteit (Paris 06, op de achtste plaats) en ook de beste Duitse universiteit (München, op de elfde plaats). De afstand tot de eerstvolgende Nederlandse universiteit, die van Leiden (plaats 22), is groter geworden. De Europese lijst wordt aangevoerd door vier Britse universiteiten: Cambridge, gevolgd door Oxford, Imperial College London en University College London. De technische universiteit ETH Zürich neemt een vijfde positie in.

Shanghai-ranglijst
Koploper wereldwijd is nog steeds Harvard University. Cambridge neemt een tweede plek in ten koste van Stanford University (VS), die naar een derde plek is gezakt. Deze rangordes zijn door de Shanghai Jiao Tong University gebaseerd op het aantal gepubliceerde artikelen waaronder in Nature & Science, de vaakst geciteerde wetenschappers en wetenschappelijke prijzen zoals de Nobelprijs.

Website
http://ed.sjtu.edu.cn/ranking.htm

Nadere informatie
Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2532501, email L.P.M.Koks@uu.nl