Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Burgemeester Van Belzen bezoekt Louny

BARENDRECHT (dinsdag 23 augustus 2005) - Op uitnodiging van het stadsbestuur heeft burgemeester Van Belzen vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus een kennismakingsbezoek aan Louny gebracht. Barendrecht heeft al jaren een 'stedenband' met deze Tsjechische stad. Naast de kennismaking in het stadhuis werden ook enkele werkbezoeken afgelegd en werd het concert van de Baren-drechtse slagwerkgroep Adrumaline bijgewoond.

Donderdagavond vertrok een Barendrechtse delegatie, bestaande uit leden van het gemeentebestuur en vertegenwoordigers van de Stedenband naar de zustergemeente Louny voor een tweedaags bezoek. Het gemeentebestuur van Louny had van de Europese Unie subsidie ontvangen om grensoverschrijdende contacten te bevorderen. Deze contacten werden gecombineerd met het jaarlijkse festival "Zomerse verlokkingen van de stad Louny", zoals de Nederlandse versie van het programmaboekje vermeldde. De stad bruiste van de activiteiten. Naast het muziekfestival op het gemeentehuisplein was er een tweedaagse 'Femina' en werden er diverse sportieve activiteiten georganiseerd. De Barendrechtse delegatie ontmoette in Louny ook delegaties uit Zschopau uit Duitsland, Veneux-les-Sablons uit Frankrijk en Lucenec uit Slowakije.

Kennismaking
Burgemeester Van Belzen bracht bezoeken aan het gemeentehuis van Louny, aan het archief van de stad, aan het bejaardentehuis en aan het woningbouwproject "Garden City". Dit laatste is een uitbreidingswijk van Louny, waarbij gebruik is gemaakt van de Barendrechtse opzet van Carnisselande. Ook hiervoor verleende de Europese Unie indertijd een subsidie ter bevordering van inspraak van burgers bij beslissingen van de overheid. Het archief beheert naast de archieven van de lokale en regionale overheid een indrukwekkende verzameling boeken uit kerkelijke archieven. Onder grote belangstelling van de Barendrechters werden enkele unieke, rijk geïllustreerde liedboeken getoond uit de 16e eeuw. Met een rondleiding door de oude stad werd zaterdagochtend het officiële gedeelte van het bezoek afgesloten.

Succesvol optreden Adrumaline
Op vrijdagavond om zes uur hielden de burgemeesters van de gemeenten Veneux-les-Sablons, Barendrecht, Zschopau en Louny een korte toespraak bij de start van het zomerfestival. Burgemeester Van Belzen prees de samenwerking tussen de gemeenten en kondigde trots het optreden van de Barendrechtse slagwerkgroep Adrumaline aan. Ruim 700 toeschouwers genoten van het eerste buitenlandse optreden van de Barendrechtse slagwerkgroep Adrumaline o.l.v. Peter van Lonkhuijsen. De slagwerkgroep van Harmonievereniging Barendrecht gaf twee concerten. Na het tweede optreden werden de slagwerkers en hun dirigent omringd door jeugdige handtekeningenjagers. En op de muziek van een plaatselijke band werd door sommige toehoorders een heuse polonaise ingezet als blijk van vreugde over een geslaagd optreden. Kortom, Adrumaline zorgde voor een goed stuk Barendrechtpromotie in de stad Louny.

Stedenband
Meer dan driekwart van alle gemeenten in Nederland heeft een onderlinge band met een gemeente in een ander land. Dit zijn veelal ontwikkelingslanden of landen die op de nominatie staan om toe te treden tot de Europese Unie. Ook Barendrecht heeft al jaren een 'stedenband'. Barendrecht en de Tsjechische stad Louny hebben sinds 1990 een onderlinge band, maar in 1993 werd de officiële 'Intentieverklaring Vriendschapsbanden' getekend door de beide burgemeesters. De stedenband tussen Louny en Barendrecht resulteert met enige regelmaat in wederzijdse bezoeken en bovendien is er iedere twee à drie jaar een fietstocht van Louny naar Barendrecht, of andersom. De stad Louny ligt in het noordwesten van Tsjechië ongeveer zestig kilometer van Praag. Louny telt 20.000 inwoners.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht