Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Betonvereniging reikt Erepenning uit aan ing. Joop van Zutphen

Joop van Zutphen, geboren 3 juni 1917, dus nu 88 jaar. Vanwege zijn gezondheidstoestand gebeurt de uitreiking bij hem thuis.

Gouda, 22 augustus 2005

De Betonvereniging is ruim 75 jaar hét kenniscoördinatiecentrum in de betonwereld, onafhankelijk en ter zake kundig. De Betonvereniging stelt zich het bevorderen van een verantwoord gebruik van het materiaal beton ten doel, door het genereren en overdragen van kennis. Zowel opdrachtgevers, aannemers, leveranciers als zakelijke dienstverleners uit de betonbouw zijn interactief lid, totaal inclusief persoonlijke leden meer dan 2.400. De leden vormen tezamen een netwerk waaruit direct kennis kan worden vergaard over recente ontwikkelingen. De Betonvereniging geeft technische publicaties uit, organiseert cursussen, examens, lezingen, studiedagen, symposia en congressen en geeft voorlichting op een zeer breed terrein.

De Erepenning, zo staat in de statuten van de Betonvereniging vermeld, wordt uitgereikt aan personen, die op een zeer bijzondere manier een bijdrage hebben geleverd aan de betontechniek. De Erepenning is in het inmiddels 78 jarige bestaan van de vereniging slechts 7 maal eerder uitgereikt o.a. aan; de heren Rengers, Prof. Bruggeling, De Han Jong, Reint Sagel en recent postuum aan Jan Gerko Wiebenga. Het is dus een grote eer een dergelijke waardering te mogen ontvangen.

In 1936 trad Van Zutphen als praktikant in dienst getreden bij de Nederlandse Spoorwegen. De elektrificatie van de Gooilijn moet eind jaren dertig en in het begin van de oorlog plaatsvinden, terwijl er weinig materiaal beschikbaar is. Dat werk kan niet worden afgemaakt en na de oorlog is er zo mogelijk nog minder materiaal beschikbaar. Vandaar dat de ontwikkeling met geprefabriceerde voorgespannen portalen, mede door hem op gang wordt gebracht.

Enige wapenfeiten van Van Zutphen:

- schrijver van het compendium van het voorgespannen beton,
- meer dan 1.000 artikelen in Polytechnisch Tijdschrift, Cement, Beton en vele andere,
- ontwerper en constructeur van onder andere
1956 Voetgangerstunnel en Verkeersbrug te Roosendaal (A58). 1960 Spoorbrug Twello (Voorgespannen dubbelsporige trogbrug) en Herstel spoorviaduct Hofplein te Rotterdam
1970 Onderdoorgang Doornboslaan te Breda en de Schipholtunnel.

Binnen de geledingen van de Nederlandse Spoorwegen maakt Van Zutphen een geweldige carrière door. Opvallend is dat niet alleen zijn technische kennis erg wordt gewaardeerd, maar dat hij ook een steun en toeverlaat is voor collega's. Het kan niet anders dat iemand met een dergelijke betrokkenheid moeilijk afscheid kan nemen van het vak en de collega's. In 1982 ging hij op 65 jarige leeftijd met pensioen. Maar ook daarna blijven de banden bestaan.

Het bestuur van de Betonvereniging heeft het behaagd de Erepenning van de Betonvereniging toe te kennen aan J. van Zutphen vanwege:
- de inventiviteit die hij aan de dag legde bij het ontwerp van betonconstructies;
- zijn voorbeeldfunctie en de door hem ontworpen en uitgevoerde constructies;
- zijn bijdrage aan het vastleggen van beschikbare kennis in boeken en geschriften.

De leden van de Betonvereniging feliciteren ing. Joop van Zutphen, en uiteraard ook mevrouw Van Zutphen met het ontvangen van de Erepenning.

Locatie: ten huize van de heer van Zutphen, Bergschot 47, 4817 PA Breda.