Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
22 augustus 2005
Ons kenmerk
DGP/WV/u.05.01672
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
2040518950
Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij treft u de antwoorden aan op de vragen van het lid Van der Ham aan de
minister van Verkeer en Waterstaat over de luchtkwaliteit op de Waterlinieweg te Utrecht.


1. Bent u zich bewust van de zorgelijke situatie wat betreft de luchtkwaliteit rondom Utrecht? Erkent u dat naast de kritieke (snel)wegen rond Utrecht, te weten de ring van de A2/A12/A27, ook een andere belangrijke ontsluitingsweg aan de oostkant van Utrecht, de gemeentelijke Waterlinieweg, problemen geeft?


1. Het kabinet is zich bewust van de zorgelijke situatie met betrekking tot luchtkwaliteit in heel Nederland. Momenteel wordt hard gewerkt aan een nationaal luchtkwaliteitsplan om deze problematiek aan te pakken, waarvoor wordt onderzocht welke oplossingen op korte en langere termijn gevonden kunnen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren en om te voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen. Hierbij ben ik verantwoordelijk voor de (rijks)wegen. De gemeente Utrecht is wegbeheerder van de Waterlinieweg en is verantwoordelijk voor (de aanpak van) de luchtkwaliteit bij deze weg.

2. Is de gemeente Utrecht, nadat was besloten om op de waterlinieweg een maximale snelheid van maximaal 70 kilometer per uur in te voeren, teruggefloten door de verkeersofficier van het ministerie van Verkeer en Waterstaat? Is de handhaving van 70 km u op een als 4-baans ingerichte weg wettelijk verboden?


2. De gemeente Utrecht is als wegbeheerder van de Waterlinieweg zelf bevoegd om verkeersmaatregelen op deze weg in te stellen. Voor het instellen van een verkeersmaatregel is overleg met de politie noodzakelijk.
Handhaving van een ingestelde maximumsnelheid is te allen tijde toegestaan (bijvoorbeeld met camera's), daar waar sprake is van mobiele handhaving gebeurt dit in overleg met het Openbaar Ministerie. Overigens heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat geen verkeersofficier in dienst.


3. Erkent u dat automobilisten op de Waterlinieweg met veel te hoge snelheid rijden, wat tot ernstige overlast voor de Utrechtse bewoners in de omliggende wijken leidt?
Vindt u het ook een onwenselijke situatie dat hierdoor de luchtverontreiniging en de geluidsoverlast te hoog is?

3. Ik heb geen inzicht in de gereden snelheden op de Waterlinieweg en kan mij daarom geen oordeel vormen op dit aspect.


4. Bent u bereid om gemeenten meer vrijheid te geven in het naar beneden brengen van de maximumsnelheid, wanneer gemeenten dat zelf wenselijk vinden in het kader van het terugdringen van geluidsoverlast of het verbeteren van de luchtkwaliteit?

4. De gemeente is, op wegen waarvan zij wegbeheerder is, reeds bevoegd om snelheidsmaatregelen te treffen.


5. Bent u bereid om samen met de gemeente Utrecht een oplossing te zoeken zodat de gemeente op korte termijn zelf tot handhaving kan overgaan op de

Waterlinieweg? Zo ja, wat is de planning en wat zijn de stappen die u gaat ondernemen? Zo neen, hoe ziet u de situatie op de Waterlinieweg, nadat op de overige wegen rond Utrecht de snelheidslimiet van 80 kilometer per uur is ingevoerd?

5. Handhaving van de maximumsnelheden is een zaak van het ministerie van Justitie. Afspraken over handhaving kunnen dan ook door de gemeente met dat ministerie worden gemaakt. Overigens heb ik in overleg met de minister van justitie besloten
om op de parallelbanen van het zuidelijke deel van de Ring Utrecht (A12

Oudenrijn-Lunetten) een snelheidslimiet van 80 km/u in te voeren. Voor de

overige (rijks)delen van de ring wordt nog onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van het invoeren van een limiet van 80 km/h.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs