Ingezonden persbericht


AO boek verschenen over opvoeding in de 21e eeuw

Opvoeden is van alle tijden. Betje Wolff was een van de eersten die in het Nederlands taalgebied adviezen gaf aan moeders over de opvoeding van hun kinderen. Deze adviezen hadden vooral betrekking op het aanpassen van de kinderen aan de eisen die in de 18e eeuw gesteld werden. En wat blijkt? De actualiteit is onaangetast. Maar de moeders hebben tegenwoordig wel veel "mede-opvoeders" gekregen.

Bij het lezen van het boekje 'Proeve over de opvoeding' dat Betje Wolff in de 18e eeuw schreef, kunnen we een glimlach niet onderdrukken. We bezien namelijk de tips en de adviezen door onze ogen, de ogen van een twintigste eeuwer, misschien zelfs wel een eenentwintigste eeuwer. En de tijden zijn veranderd. De omgang tussen ouders en kinderen, tussen de generaties in het algemeen, is anders geworden. Macht en gezag hebben geen natuurlijke uitstraling meer. Sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw zijn de opvattingen over de opvoeding drastisch veranderd. Opvoeden betekent vooral een bijdrage leveren aan de zelfontplooiing van het kind, en is minder gericht op het aanpassen aan de heersende waarden en normen. Hoewel begin eenentwintigste eeuw een kentering merkbaar is. Waarden en normen staan weer volop in de aandacht. De laatste jaren is de belangstelling ervoor groter geworden. Dat is begonnen met de vraag naar de pedagogische opdracht van de school die door de toenmalige minister van Onderwijs, Jo Ritzen, in het begin van de jaren negentig uit de vorige eeuw werd gesteld. Allerlei maatschappelijke gebeurtenissen, zoals zinloos geweld, hebben de vraag naar waarden en normen bij een breed publiek ingang doen vinden.

Dit AO valt nadrukkelijk in twee delen uiteen: een 18e-eeuws deel en een 21e-eeuws deel. In het eerste staan Betje Wolff en Aagje Deken en hun pedagogisch werk centraal, in het tweede worden de opvattingen van de dames getoetst op hun toepasselijkheid in deze tijd.

Het AO 'Betje Wolff en Aagje Deken' is te bestellen voor ¤ 3,25 excl. verzendkosten bij AO, via: 0320-286962, of via de website: www.actueleonderwerpen.nl

De uitgave is ook via de boekhandel te bestellen. Abonnees van de AO-reeks krijgen de uitgave automatisch thuisgestuurd.

3cf54b.jpg

ISBN 90-8587-009-7

klik hier om dit plaatje te downloaden voor publicatie

Uitgeverij AO (Actuele Onderwerpen) B.V.

Uitgeverij AO brengt sinds 1936 de populair-educatieve Actuele Onderwerpen reeks uit, met als doel hoogwaardige, exclusieve informatie op een objectieve en toegankelijke wijze voor een breed publiek te ontsluiten. Abonnees ontvangen elke twee weken een uitgave over een verassend en actueel onderwerp.

Enkele recente uitgaven:

Van Tom Poes tot heer Bommel, Rugzaklopen, Geleidehonden, 400 jaar relaties tussen Marokko en Nederland, Joodse Identiteit, 100 jaar FNV, Stem voor / stem tegen de Europese Grondwet, Parkinson, Labyrinten & Doolhoven, Paus Johannes Paulus II, 175 jaar België, 100 jaar Rotary, Prins Bernhard, Landing van de Huygens sonde, Voorbij de vrijheid van meningsuiting, Woorden van Beatrix, Herinneringen aan André Hazes, Liberalisme, Simenon, Persvrijheid, Kuifje 75 jaar, De Hollandsche Schouwburg.

Kijk ook op onze website voor andere uitgaven of abonnementen: www.actueleonderwerpen.nl